Bedreigde vissoorten

Net als op het land komen ook in zeeën, oceanen en rivieren bedreigde diersoorten voor. Voorbeelden van bedreigde vissoorten zijn de kabeljauw, tonijn, het zeepaardje en de rivierdolfijn. Je leest het goed: bovenaan onze lijst staat de kabeljauw.

Kabeljauw

De kabeljauw is een vissoort die onder andere voorkomt in de Atlantische Oceaan. De vis kan wel 1,5 meter lang worden, maar de gemiddelde lengte ligt zo rond de 85 centimeter. De kabeljauw kan herkend worden aan zijn olijfgroene en bruingevlekte rug, witte buik en een lange kindraad. De International Union for Conservation of Nature (IUNC) classificeert de Atlantische kabeljauw als ‘kwetsbaar’.

Wie meer wil lezen wat er gedaan wordt om de overbevissing op kabeljauw tegen te gaan – zodat we dus terug zonder schuldgevoelens deze en andere vissen zullen eten, voor een goedkope prijs (geen aanbod wil immers zeggen superduur!) – die leest hier verder.

Tonijn

Je zou het niet denken wanneer je in de supermarkt de massa’s blikjes tonijn ziet staan. 50% van "blikjestonijn" bevat het vlees van de kleine Skipjack tonijnen. Deze worden maar een 2 kilogram zwaar: dus een kleine vis die zich relatief snel (jong) kan vermenigvuldigen en zo nog net (voor zolang het duurt) de overbevissing voor blijft.

Het wordt echter problematisch wanneer op grotere tonijnsoorten gevangen wordt. Deze worden dikwijls aan de haak geslagen alvorens ze zich ooit hebben kunnen vermenigvuldigen.

De zuidelijke blauwvintonijn behoort tot de meest bedreigde tonijnsoort. De vis kan ongeveer 2,5 meter groot worden. De blauwvintonijn is een typische zoutwatervis, maar wordt met uitsterven bedreigd. De vis zwemt rond in de Grote Oceaan, Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan. Een blauwvintonijn kan wel 20 jaar oud worden.

Zeepaardje

Hoewel je het eigenlijk niet zou zeggen, behoort het zeepaardje toch tot de vissen. Het onderwaterdiertje heeft het hoofd van een paard en een lichaam wat zijdelings is afgeplat. Het lichaam van een zeepaardje eindigt met een fraaie krul. Een zeepaardje is erg langzaam in het water. Dit komt omdat het beestje rechtop zwemt en slechts kleine vinnen heeft. De kans dat het kleine diertje in het wild uitsterft, wordt steeds groter.

Rivierdolfijn

Er bestaan verschillende soorten rivierdolfijnen. Een zeldzame rivierdolfijn is de Chinese vlagdolfijn. Het dier komt alleen voor in de Jangtsekiang rivier. De dolfijn heeft een bolle kop en een iets wat omhoog gebogen snuit. De oogjes van de rivierdolfijn zijn klein en bevinden zich hoog in de kop.

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*