Brakwater vissen

De zogenoemde brakwater vissen komen voor in mangroves en overgangsgebieden tussen zeeën en rivieren. Brakwater is een mengsel van zoet- en zoutwater.

Regenboogforel

Een voorbeeld van een brakwater vis is de regenboogforel. De vis komt oorspronkelijk uit Noord Amerika. De vis heeft zijn naam te danken aan het schitterende kleurenpalet van het dier. De forel kan gezien worden als een migrerende vis. Er zijn populaties die uitsluitend hun dagen in zee doorbrengen, maar soms trekken regenboogforellen naar rivieren en stromen. De regenboogforel is vrij eenvoudig te herkennen. De vis heeft over zijn flank langs de zijlijn een paars/roze kleur. De kop van de regenboogforel is tot verhouding met zijn lichaam wat kleiner.

Geep

Een brakwater vis die in de Nederlandse wateren gevonden kan worden, is de geep. Gepen zwemmen voornamelijk in ondiep water. Gepen zijn makkelijk te herkennen. De vissen hebben een langgerekt lijf, lange, smalle kaken en zeer scherpe tanden. De vis kan ongeveer 60 centimeter groot worden. Gepen eten het liefst andere vissen of zwemmende kreeftachtige dieren.

Zilverbladvis

Een meer tropische brakwater vis, is de zilverbladvis. Het visje behoort tot de baarsachtige en zwemt onder meer rond in de Rode Zee en in de wateren rondom Australië. Het visje is een ware alleseter en is eenvoudig te herkennen door duikers. Het lichaam van de zilverbladvis is zilver van kleur en zijn lichaam is sterk zijdelings afgeplat. De vinnen hebben een felle, gele omlijning. De vis heeft grote ogen waar een donkere streep doorheen loopt.

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*