Haaien

De belangrijkste jagers – roofvissen – van de zee zijn haaien. Er bestaan een heleboel verschillende soorten haaien. Bekende haaiensoorten zijn de blauwe haai, de hondshaai, de hamerhaai en natuurlijk de witte haai.

Blauwe haai

De blauwe haai wordt ook wel grote blauwe haai genoemd. Het dier zwemt in gematigde en tropische diepzeeën. De blauwe haai komt niet voor in de Golf van Mexico en de Rode Zee. Duikers beschouwen de grote blauwe haai over het algemeen niet als agressief, maar zodra de vissen bloed ruiken, kunnen ze wel aanvallen. Een blauwe haai kan tot vier meter groot worden, maar over het algemeen blijven ze iets kleiner. De gemiddelde lengte van de blauwe haai ligt tussen 1,8 en 2,4 meter. Het gewicht schommelt tussen de 30 en 50 kilo.

Hondshaai

De hondshaai is met een gemiddelde lengte van 80 centimeter een wat kleinere haai. De hondshaai voelt zich thuis op met wier begroeide zandbanken. De hondshaai is de meest algemene haaiensoort van Europa. Het leefgebied van de haai zijn de Atlantische kusten van Noorwegen tot de Ivoorkust, de Middellandse Zee en onze eigen Noordzee.

Hamerhaai

Een opvallende haai is de hamerhaai. De hamerhaai heeft een brede kop in de vorm van de letter T. De haaienkop heeft iets weg van een hamer. Aan allebei de kanten van zijn brede kop zit een groot oog. De vorm van zijn kop zorgt ervoor dat de hamerhaai meer kan zien vergeleken met andere haaien. Een volwassen hamerhaai weegt tussen de 150 en 300 kilo en wordt tussen 3 en 4 meter lang. De hamerhaai kan gevonden worden in alle subtropische en tropische zeeën en oceanen. In de zomer worden er zelfs hamerhaaien in de Middellandse Zee gespot.

Witte Haai

De witte haai of mensen haai is de grootste roofvis ter wereld. De rover leeft vooral in koude en meer gematigde zeeën en komt voor in alle grote oceanen. Gemiddeld gezien wordt de witte haai zo’n 4 tot 5 meter lang. De haai weegt tussen de 680 en 1100 kilo. Er zijn ook witte haaien gesignaleerd met een lengte tussen de 5 en 6 meter. Het maximale gewicht van de witte schommelt rond de 2000 kilo.

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*