2x Kabeljauw met mosterdsaus: Belgische klassieker in de pan of oven

2 makkelijke en snel klare kabeljauw met mosterdsaus recepten, zodat je in minder dan 15 minuten zal genieten van deze heerlijke Belgische klassieker.

En voor wie recepten wil koken zoals Sandra Bekkari – dus alles in de oven en nog minder werk in de keuken – , die krijgt er een extra recept bij hoe kabeljauw met mosterdsaus klaarmaken in de oven.

Kabeljauw met mosterdsaus

Hoe de beste kabeljauw bakken in de pan met mosterdsaus

Kabeljauw
Op zoek naar antwoorden op al je vragen over kabeljauw? Lees dan hier verder voor recepten, hoe vers aankopen, beste kwaliteit dankzij de nieuwste duurzame visvangst in Newfoundland, weetjes en etymologie…
geïllustreerd met vele foto’s.

Om de beste kabeljauw te bakken kiezen we voor verse skrei met het vel nog aan de kabeljauwfilet. Wie meer wil lezen over skrei, die kan dat doen op onze volledige kabeljauwinfo pagina (klik op de foto rechts) met allerhande weetjes en aankooptips.

Belangrijk om weten is dat skrei Noorse kabeljauw is die massaal naar de Noorse Lofoten trekken om zich daar voort te planten. Dat maakt dat je de kabeljauw als het ware uit de zee kan opscheppen, met als resultaat: een overaanbod aan vis, dus de beste prijs. Bovendien is de migrerende kabeljauw op dat moment ook nog eens op zijn best: het vlees van de vis is superstevig en veel witter dan normaal. Ook de smaak is beter dus: uitkijken van januari tot april bij je visboer of deze skrei in aanbod heeft. En let op de prijs: die zou ongeveer hetzelfde moeten zijn als de normale, meer roze bloeddoorlopen kabeljauwfilets.

Je kan uiteraard het vel laten wegsnijden bij de vishandelaar, maar waarom zou je het lekkerste stuk van de vis weggooien? Wel even met een mes erover schuren zodat je er zeker van bent dat er na het bakken geen schubben op je bord belanden.

Kabeljauw bereiden in 1 ovenschotel met mosterdsaus

Vispannetje Sandra Bekkari
Verrassend makkelijk recept voor een lekker vispannetje van Sandra Bekkari, zodat je zal genieten van een zalige klassieker onder een extra krokant kaaskorstje.

Wie Sandra Bekkari al aan het werk heeft gezien in de keuken, die zal merken dat ze niet echt veel in een pot staat te roeren. Dikwijls gaat alles in de oven of in een blender, en heb je dus ondertussen tijd om iets anders te doen dan te staan koken.

Dus wie een variant wil klaarmaken in de oven in plaats van in de pan, die gaat als volgt te werk:

 1. Verwarm je oven voor op 200 graden.
 2. Kruid 4 kabeljauwhaasjes van 150-200 gram en anderhalve cm dikte langs beide kanten met peper en zeezout. Gebruik kabeljauwhaasjes in plaats van kabeljauwfilets omdat de haasjes meestal dikker zijn en de kans dat er graten in een haasje zitten is vooral veel, veel kleiner! Schik ze in een iets grotere ovenschotel zodat er hier en daar nog wat ruimte is tussen de haasjes zelf en de haasjes en de rand van de schotel.
 3. Snijd 2 sjalotten fijn en strooi over de kabeljauw.
 4. Kabeljauw Pascale Naessens
  Het Beste en Makkelijkste recept van Pascale Naessens: kabeljauw in de oven!
  Neem een schotel en voeg toe: 2 geperste knoflookteentjes, 1 eetlepel + 2 theelepels mosterd, 60 gram room van 35-40%, 60 gram hoeveboter, anderhalve eetlepel vers geperst citroensap en naar smaak peper en zout. Zet een minuut in de microgolfoven, roer zo nu en dan om zodat je al snel iets hebt dat op een smeuïge saus lijkt. Giet dit over de kabeljauwhaasjes.
 5. Leg er 8 halve schijfjes citroen over, zet alles in de oven en laat een 10 tot 12tal minuten bakken, tot de vis gaar is en dus makkelijk met een vork in vlokken te trekken is.
 6. Schep de kabeljauw op een bord, overgiet met de mosterdsaus en serveer met fijngehakte groene tuinkruiden en een schijfje citroen.

4.0 from 1 reviews
2x Kabeljauw met mosterdsaus: Belgische klassieker in de pan of oven
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
2 makkelijke en snel klare kabeljauw met mosterdsaus recepten, zodat je in minder dan 15 minuten zal genieten van deze heerlijke Belgische klassieker.
Website:
Soort recept: Bijgerecht
Cuisine: Klassiek, glutenvrij, koolhydraatarm
Serves: 4
Ingrediënten
 • 4 stukken skreihaasjes of gewone kabeljauwfilets (150tal gram per persoon)
 • peper van de molen
 • zeezout
 • een bord met bloem
 • 2 klontjes hoeveboter
 • 2 sjalotten
 • 1 knoflookteentje
 • een scheutje (100 ml) visfumet (of water + instant visbouillon)
 • een even groot scheutje (100 ml) droge witte wijn of niet bitter witbier
 • mosterd (naar smaak: begin met 1 eetlepel zachte mosterd of graanmosterd)
 • room (50 ml tot 100 ml)
 • vers gehakte groene tuinkruiden (dille of peterselieblaadjes of kervel)
Bereiding
 1. Smelt een klontje boter in een antikleefpan met net iets meer plaats dan de kabeljauwfilets groot zijn.
 2. Snijd de sjalotten zo fijn mogelijk en begin aan te stoven. Snijd het knoflookteentje ook fijn en stoof mee aan.
 3. Kruid je kabeljauwstukken met peper en zeezout.
 4. Haal de stukken door het bord met de bloem zodat het ganse visstuk vol bloem hangt. Klop er zachtjes de overtollige bloem weer af.
 5. Duw de glazig gebakken sjalot aan de kant, voeg een extra klont boter toe, zet het vuur wat hoger, leg er de bebloemde visstukken in (eerst op de velkant als je het vel er aan hebt gelaten) en laat naargelang de dikte van de filets (vraag uw vishandelaar om raad) 2 tot 3 minuten bakken aan elke kant.
 6. Laat je vis in de pan en blus de pan door visfumet en witte wijn of witbier over de sjalot te gieten. Laat even inkoken.
 7. Roer de mosterd door de room en roer dan deze mosterdroom door de saus. Laat opnieuw even inkoken. Proef en voeg indien nodig meer mosterd, peper en zeezout toe.
 8. Ondertussen kan je snel wat verse tuinkruiden fijnhakken.
 9. Serveer je kabeljauw (met het vel naar omlaag) op een bord, overgiet met de mosterdsaus en indien voorhanden: garneer met fijne tuinkruiden.

 

1 thought on “2x Kabeljauw met mosterdsaus: Belgische klassieker in de pan of oven”

Leave a Comment

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!: