BUDGET! Maak deze Marokkaanse vissoep met mosselen uit de diepvries, zodat je het ganse jaar door en zeker op een koude vriesdag als vandaag zal genieten van een warme kom vullende soep.
Het beste compromis om geld te besparen en geen voedsel te verspillen is te koken met diepvriesproducten. En extra voordeel is dat zo onderstaande vissoep in een mum van tijd klaar zal zijn want alle diepvriesprodcuetn zijn kant en klaar om mee te gaan koken.
Vis uit de diepvries is niet ideaal om te bakken, maar wel om te koken of te verwerken in vissoep.
Marokkaanse vissoep maken
Alhoewel Sandra Bekkari’s familinaam Marokkaans klinkt, heeft ze echter verder niets met de Marokkaanse keukens te maken, daarom eens geen recept van haar waar je het wel anders had verwacht 🙂
De meest bekende Marokkaanse soep is uiteraard de vullende harira. Harira is een dikke linzen en kikkererwtensoep met vlees van lam of kip. Flink wat tomaten en tomatenpuree erbij, ui gebruind in flink wat olijfolie, gekruid met verse koriander, peterselie, selder en gedroogde gemberwortel, peper en saffraan (soms is dit gewoon geelwortel). Op het laatst nog wat extra aangedikt met bloem en je hebt een goei warme kom soep om je honger flink te stillen op een koude dag.
Marokko heeft echter ook een 3000km lange kustlijn, waardoor het dus ook een overvloed aan vis, krab, kreeft, garnaal, mosselen en andere zeevruchten voorhanden heeft. Bovendien zijn ze de top exporteurs van sardines.
Een typische Marokkaanse vissoep zonder verder recept, bevat dan ook gewoon een allegaartje van zeevruchten en vis, die op het eind van een zelfgemaakte visbouillon gegaard worden. Wat anders is dan in onze klassieke keuken, is dat er in zulk een Marokkaanse soep dikwijls een venkel mee in de bouillon gaat.
Gebruik dus wat je ook maar voorhanden hebt en vervang daarmee de mosselen uit onderstaand recept. Voeg naar smaak extra citroensap toe en je kan echt niet fout gaan.
Makkelijk, gezond en goedkoop koken met vis, mosselen en andere zeevruchten uit de diepvries
De diepvries is je ideale bondgenoot wanneer je nooit veel tijd hebt om inkopen te doen en ook geen uren in de keuken wil staan koken maar… Toch een maaltijd op tafel wil toveren die bijna even vers is als vers…
Niets makkelijker dan in de zomer naar de markt te stappen en er seizoensgroenten aan te kopen. Maar nu het vriest dat het kraakt zijn er niet echt veel groenten in het seizoen, laat staan dat je door deze koude graag gaat inkopen doen.
Daarom raden we aan dat je wanneer groenten in het seizoen zijn, je er zoveel mogelijk koopt en ze verwerkt om in de diepvries te steken. Bij overaanbod is de prijs immers het laagst, dus ideaal voor e budget om zo geld uit te sparen.
Het alternatief met minder werk is je diepvriesproducten gewoon te kopen in de winkel of supermarkt. Zo nu en dan is er wel eens iets in aanbod, dus ideaal om dat dan goedkoop aan te kopen en te verwerken wanneer je er zin in hebt.
Komt er nog bij dat je net zoveel gebruikt dan dat je nodig hebt, de rest gaat weer de diepvries in, dus geen verspilling of alweer meer geld in je geldbeugel.
Uiteraard eet je gezond en spaar je slechts geld uit wanneer je echte, primaire ingrediënten uit de diepvries aankoopt, en geen kant en klare maaltijd boordevol dingen die je grootmoeder niet kan uitspreken!
Smakelijk!
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 fijngesneden sjalotten
- indien voorhanden: een stengel selder
- 2 knoflookteentjes
- een 300tal gram kerstomaten: hoe meer hoe liever eigenlijk
- een handvol peterselie
- 1 kg mosselen uit de diepvries (vers mag natuurlijk ook!)
- 2 eetlepels tomatenpuree of meer pikante harissa (puree van tomaten en pepers, typisch Marokkaans en echt lekker!)
- 2 eetlepels kappertjes
- kikkererwten (pois chiches) uit bokaal (ongeveer 400 gram)
- water naar wens (1 liter)
- naar maak (eerst proeven!): zeezout
- garneer met verse basilicum-, koriander- of peterselieblaadjes
- Warm de olijfolie op in een mosselpot en stoof er de fijngesneden sjalot, selder en knoflook in aan.
- Voeg de gehele of in 2 gesneden kerstomaten toe en wacht tot alles kookt.
- Voeg dan peterselie en mosselen toe en kook enkele minuten tot de mosselen open zijn.
- Giet het kookvocht door een zeef in een soeppot, voeg 1 tot 2 eetlepels tomatenpuree toe + de gewassen en uitgelekte kikkererwten + de kerstomaten + de kappertjes + water naar wens (zeker tot alle kikkererwten onder staan), en laat een kwartiertje pruttelen.
- Proef, voeg indien nodig extra zeezout toe, voeg de mosselen toe, garneer met verse tuinkruiden en serveer met Marokkaans (of Turks) brood.