Veel smaak en weinig afwas is wat deze viscurry van Sandra Bekkari belooft, zodat ieder een lekker avondmaal op tafel kan zetten in minder dan 30 minuten, boordevol lekkere groenten en vis.
Met tips hoe je de meeste smaak uit kerriepoeder haalt en hoe je de makkelijk de lekkerste rijst kookt.
Van waar is Sandra Bekkari afkomstig?

Een achternaam als “Bekkari” klinkt exotisch… We hadden gehoopt dat Sandra’s viscurry haar afkomst zou blootgeven: Indie, Thailand, Maleisie, Japan, Indonesie. Jamaica…? Echter na het zien van zilvervlesrijstzakjes en gestoofde groenten overgoten met currypoeder en kokosmelk blijkt al gauw dat Sandra duidelijk iemand is van bij ons 🙂 Opgegroeid in Oostende bij Belgische stiefouders, laat alleen haar naam blijken dat ze biologisch van Noord Afrikaanse origine is.
Dit is Sandra’s 2de recept op onze site: het eerste was een klassiek vispannetje, vandaag dus een curry. Vergeleken met een echte, Inndische viscurry, maakt Sandra eerder een lekker eenpansgerecht met zoals altijd flink wat groenten, op smaak gebracht met Madras curry. Deze laatste is zeer smaakvolle, niet pittige kruidenmengeling met fenegriek, komijn, kurkuma, paprika… Wie geen Madras curry kan vinden, die gaat best naar een Aziatische supermarkt en koopt gewoon een zakje viscurrypoeder. Je zal er ook kip- of vleescurrypoeder vinden, welke zoals de naam het al zegt lekkere kip curry of lamscurry zal maken.
Sandra laat de vis marineren maar vermeldt er niet bij hoelang. Hier bij ons doen we dat steeds een halfuurtje, wanneer we ondertussen de rst van onze groenten snijden of iets anders koken voor het avondeten.

Rijst koken met een kookbuiltje is dan wel tijpisch westers, in Indie en Azie wordt rijst gewoon gekookt in water: net genoeg water zodat de rijst een 2tal vingers onder staat en na het koken al het water in de rijst getrokken is. Je merkt het al: wil je extra smaken in de rijst (zoals gekookt in bouillon), werk dan niet met rijstbuiltjes maar wel met gewoon rijst en bouillon. Wie dat te ingewikkeld vindt: niets makkelijker dan hiervoor een elekrtische rijstkoker te gebruiken. Rijst en water (of bouillon) erin, knop op aan zetten en wachten tot de knop weer uitspringt en klaar is je gekookte rijst!
Wie vindt dat de viscurrysaus te dik is, die voegt na het koken van de rijst best wat rijstkookvocht bij de currysaus: makkelijk en niets gaat verloren 🙂 Smakelijk!
- per persoon 150 gram kabeljauwhaasje (Sandra gebruikt koolvis: koolvis (oftewel 'pollack') is een andere vis uit de kabeljauwfamilie en ideaal voor stoofpot gerechten)
- visbouillon (Sandra gebruikt groentebouillonpoeder)
- 1 builtje zilvervliesrijst per 2 personen
- 4tal soeplepels olijfolie
- 1 tot 2 koffielepels kerriepoeder
- limoensap (van een halve, sappige limoen)
- zeezout
- peper van de molen
- olijfolie om de groenten aan te stoven
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 rode ui
- 2 dikke preistengels
- 4 knoflookteentjes
- 3tal cm verse gemberwortel
- 4 rijpe tomaten
- 70 gram tomatenpuree uit een blikje
- peper
- zeezout
- verse koriander
- 1 blik kokosmelk (ongeveer 425 ml)
- limoensap naar smaak (de rest van de reeds half opgebruikte limoen)
- groene tuinkruiden en/of rode chilipeper
- Neem een grote kom, voeg olijfolie, limoensap van een halve limoen, kerriepoeder, peper en zeezout toe en roer met een lepel goed door elkaar.
- Snijd de vis in grote stukken en werk voorzichtig door de marinade.
- Doe de rijstbuiltjes in kokende bouillon en kook net zolang als op de verpakking staat.
- Neem een stoofpot met dikke bodem en verwarm er olijfolie in. Voor de meeste smaak voeg je nu het kerriepoeder toe.
- Van zodra het kerriearoma vrijkomt, snipper je de ui fijn en begin aan te stoven. Sandra voegt nu al fijngesnipperd knoflook toe: wie niet zo ervaren in de keuken is, voegt deze best later toe wanneer de ui glazig gestoofd is:
- zo ben je zeker dat de knoflook niet gaat verbranden moest je vuur te hoog staan tijdens het aanstoven.
- Voeg de in stukjes gesneden prei toe en stoof mee aan.
- Rasp er de verse gemberwortel over, voeg de in halve maantjes gesneden tomaten toe en de 70 gram tomatenpuree (Sandra voegde hier pas het kerriepoeder toe: gaat natuurlijk ook, maar geeft net iets minder smaak af dan wanneer je zoals in India de kerriekruiden mee aanstooft in olie).
- Kruid verder met peper en zeezout en voeg ook wat fijngesneden verse koriander toe.
- Overgiet met kokosmelk uit blik en laat enkele minuutjes zacht pruttelen.
- Voeg de gemarineerde visstukken toe, meng voorzichtig door de currysaus, voeg de rest van het limoensap toe en laat de vis enkele minuten garen onder deksel.
- Sandra Bekkari serveert haar viscurry met rijst en een extra blaadje verse koriander. Ook mooi en lekker zijn fijngesneden rode peperschijfjes en fijngesnipperde bieslook.
Â
Â