Walvissen

De walvis is geen echte vis, maar behoort tot de zoogdieren. Er bestaan ongeveer negentig verschillende soorten walvissen. De dieren komen voor in verschillende zeeën en oceanen. Walvissen zijn warmbloedig en ademen met behulp van hun longen. Veel walvissoorten behoren tot de bedreigde diersoorten.

Vermits walvissen geen vissen zijn, is de textuur en de smaak van het vlees ook duidelijk anders. Wie op de markt in Bergen, Noorwegen een gratis stukje walvis wil proeven, zal merken dat het vlees ietwat op rundsvlees gelijkt.

De blauwe vinvis

De blauwe vinvis is een ware reus in het water. Het is het grootste dier dat ooit op aarde geleefd heeft. Een volwassen vis kan wel 33 meter groot worden en weegt maximaal 170 ton. Het gewicht van het dier kan wel sterk wisselen. In de zomermaanden eten zij hun buikje vol in de koude wateren rondom de polen. Vervolgens trekken de dieren naar warme wateren. Vrouwtjes krijgen hier eventueel hun jong. Een blauwe vinvis kan wel honderd jaar oud worden.

De orka

De orka is een zwaardwalvis en een echte jager. De dieren zijn eenvoudig te herkennen. Aan de bovenkant is de orka zwart van kleur, de buik van het dier is wit. Daarnaast hebben orka’s net boven hun ogen witte vlekken. De orka is een stuk kleiner dan de blauwe vinvis. Een volwassen mannetje wordt ongeveer 9,5 meter lang en weegt zo rond de 6 ton. De vrouwtjes zijn ongeveer een meter kleiner en een ton lichter. Orka’s leven in groepsverband. Een troep orka’s kan zelfs uit zo’n negentig dieren bestaan.

De bultrug

Een bultrug is eenvoudig te herkennen. De lichaamsbouw van de bultrug is enigszins gedrongen. De kop en onderkaak van het dier zijn bedekt met knobbels. De bultrug heeft vrij lange borstvinnen die een derde van de lichaamslengte kunnen beslaan. Een gemiddelde bultrug wordt tussen de 12 en 15 meter groot. Vrouwtjes bultruggen zijn over het algemeen groter dan mannetjes. Een volwassen bultrug weegt tussen de 25 en 30 ton.

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*