Zoetwatervissen

Niet alleen in zeeën en oceanen zwemmen miljarden vissen rond, ook de rivieren zijn goed bewoond. Een voorbeeld van een riviervis die veel in Nederland voorkomt, is de brasem. De vis kan wel 90 centimeter groot worden, maar de normale lengte ligt tussen de 40 en 60 centimeter. Een volwassen vis is te herkennen aan zijn typische ruitvorm. Daarnaast heeft de brasem een lange anaalvin en een korte, puntige rugvin.

De ruisvoorn zwemt rond in de zoete wateren in de Benelux. De vis heeft een opvallende rood, zilveren staart en vinnen. De vis wordt ongeveer 35 centimeter groot en weegt zo’n 500 gram. De vis zwemt vaak in de buurt van het wateroppervlak op zoek naar voedsel.

Als Kempenzoon ging ik met mijn vader vissen in de vijver in de Kesselse beemden van mijn nonkel (altijd leuk vechten tegen een karper of lekker zo nu en dan een snoek bovenhalen), of op plaatsen toegankelijk voor het publiek zoals het Antitankkanaal of het Netekanaal in Viersel.

Amazone

Gekleurdere riviervissen zijn in onder meer in de Amazone te vinden. De rivier is onder andere het leefgebied van de bij de aquariumliefhebbers zeker gekende kardinaaltetra. Het felle visje zwemt rond in grotere groepen (scholen). De vis wordt maximaal 5 centimeter groot. Een andere vis die in de Amazone te vinden is, is de vuurneon. Het kleine visje heeft een felle neon streep over zijn lijf.

Vis of krokodil?

Naast kleine, tropische vissen, zwemmen er in de Amazone ook grote vissen rond. Zo is ook een soort van snoek te vinden in de Amazone. De alligator gar is een zeer robuuste, grote vis. De alligator gar kan, net als bijvoorbeeld een steur, een langere tijd buiten het water overleven. De zwaarste gar ooit gevangen woog ruim 166 kilo. De vis kan zo’n 1,5 meter groot worden.

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*