Waarom iedereen meer vis zou moeten eten

De ene lust geen vis, de andere vindt het lastig klaar te maken. Toch zou het verstandig zijn als we allemaal wat meer vis zouden eten. Fishsticks hoor ik sommigen al denken… fout! Fishsticks is amper nog vis te noemen, al kan ik ze zelf ook wel smaken… Het is het afval van vele soorten vis dat niet geschikt is voor andere consumptie. Ik spreek hier over echte verse vis, een lekkere filet! Een filet die heerlijk gebakken is, eventueel met een sausje, een krokant korstje… of gewoon een vispannetje met allerlei vis tegelijk! Maar waarom is dit net zo goed?

Vis eten uit gezondheidsoverweging

Variatie in je voeding is zeer belangrijk voor je lichaam. Je kan leven van een zeer eentonige maaltijd, maar om in optimale conditie te geraken of te blijven is dit niet de juiste keuze. Ik heb heel wat mensen in de familie en vriendenkring die op hun voeding zijn beginnen letten en allemaal zeggen ze dat ze zich beter gingen voelen na het veranderen van hun voedingspatroon. De wijziging die ik hier wil promoten is het eten van meer vis!

Vis bevat omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zitten in het vet van de vis. Ja, ik beweer hier nu dat je wat vettiger moet eten, maar wel door vis te eten en niet door een keer vaker door de drive-trough van je fastfoodrestaurant te rijden. Deze omega-3 vetzuren zijn enkel in vis of andere zeedieren te vinden. En dan nog voornamelijk in vette vis zoals makreel en paling. De vis waarvoor je allicht op deze site terecht komt is… helaas, een magere vis. Toch hoeft dit geen probleem te zijn! In magere vis, zit wel degelijk vet en dit vet is vele malen gezonder dan het vet in een vettig stuk varkensvlees.

De omega-3 vetzuren zijn onverzadigde vetzuren, de variant die veel gezonder is dan verzadigde vetten. Doordat ons lichaam deze wel als vet beschouwt maar ze niet schadelijk zijn, gaan we minder vetten consumeren uit andere voeding. Vette voeding leidt tot een verhoogde cholesterol met allerlei gevolgen zoals hart- en vaatziekten. Daar komt nog bij dat omega-3 ook een gunstig effect op je bloeddruk heeft.

Je zou verwachten dat je alles al gelezen hebt over hoe gunstig dit is… dit dacht ik toch toen ik dit voor het eerst hoorde. Maar nee hoor, vis heeft nog meer gunstige bijwerkingen! Het risico op Alzheimer, Parkinson en enkele andere bekende ziektes wordt een heel stuk lager bij het consumeren van voldoende vis.

Nog een voordeel is dat omega-3 er voor zorgt dat je huid in goede conditie blijft en er zou een verband zijn met gezonde ogen.

Tot slot heeft het geregeld eten van vis ook nog enkele niet gezondheid gerelateerde voordelen. Mensen die op regelmatige basis vis consumeren plegen gemiddeld genomen minder zelfmoord en scoren beter op het vlak van intelligentie. Straf toch dat je intelligenter wordt door het eten van vis, terwijl de meeste vissen slechts een geheugen van negen seconden hebben?!
Kortom, wie geen of veel te weinig vis eet, begaat een grote fout en kan hier best zo snel mogelijk verandering in brengen! Hoeveel vis je dan moet eten? Het beste is om zeker twee keer per week vis te eten. Meer kan, maar heeft weinig bijkomende gezondheidsvoordelen.

Vis eten uit milieuoverweging

De consumptie van vlees is zeer belastend voor het milieu. Per kilo vlees zijn er vele honderden liters water nodig en er worden veel bossen gekapt puur voor weides om vee op te laten grazen. Vis kan in dit opzicht beter zijn. Toch hoeft dit niet altijd goed te zijn.

Vis uit de zee

De kabeljauw die in de zee rondzwemt is de laatste decennia erg hard bevist. Dit heeft als gevolg dat er nu in verhouding te weinig kabeljauw in de oceanen zwemt. Kabeljauw uit de oceaan eten, doe je dus best niet meer te vaak. Buiten de overbevissing op de kabeljauw en vele andere soorten vis (hoewel het kabeljauwbestand zich stilaan aan het herstellen is door strenge regels), heb je als nadeel bij het vangen van vis de zogenaamde bijvangst. Dit zijn vissen die je eigenlijk niet wil hebben maar die in je netten verzeild geraken. Vaak sterft een groot deel van deze vis en wordt deze niet als voeding gebruikt wat dus verspilling inhoudt.

Ook kunnen netten die in de zee achterblijven andere dieren vangen, bijvoorbeeld dolfijnen en schildpadden. Deze dieren sterven vaak in het net voor ze bevrijd kunnen worden en ook dit is een zinloos sterfgeval.

Enkel nadelen zou je haast gaan denken, maar toch niet! Vis die niet met uitsterven bedreigd wordt in onze oceanen kan je gerust consumeren. Zeker als de vis in de Noordzee gevangen wordt is het goed voor het milieu. De vis moet nauwelijks vervoerd worden en aangezien de vis zichzelf voedt in de natuur, heeft deze visvangst een zeer kleine ecologische voetafdruk en is dit dus veel beter dan steeds weer vlees te eten.

Vis uit kweekvijvers

De laatste jaren wordt er steeds meer vis gekweekt in vijvers. Deze vis moet helaas bijgevoerd worden, maar dit is ook het geval bij varkens en runderen. De vis wordt hier vaak met slechts één soort in een vijver gehouden en dus kan de vis zonder bijvangst uit het water gehaald worden.

De vis uit deze kweekvijvers is ook gekweekt en brengt de natuurlijke populatie vissen dus niet in het gedrang door overbevissing. De overheid ziet er ook op toe dat de vissen een degelijk leven leiden in deze kweekvijvers en zeker in België en Nederland zijn de condities waarin de vissen leven zeer goed. De vis wordt meestal dicht bij de consument gekweekt waardoor er amper vervoer aan te pas komt, wat weer goed is voor het milieu.

Er moet wel op gelet worden dat de vissen niet uit de kweekvijvers kunnen ontsnappen. Vaak zijn de varianten die in de vijvers gekweekt worden sterker dan deze in de natuur. Dit heeft als gevolg dat als ze ontsnappen, ze de populatie die in het wild leeft zouden kunnen verdrijven of zelfs uitroeien.

Is vis eten ethisch verantwoord?

Vis die zijn hele leven in kweekvijvers leeft, vinden sommige mensen niet diervriendelijk klinken. Deze vijvers zijn echter van een degelijk formaat, onder toeziend oog van de overheid. De vissen hebben zo heel wat bewegingsvrijheid. Je kan het vergelijken met kippen uit vrije uitloop, of dus met de kippen die je misschien in een ren in de tuin hebt lopen.

Je zou je nog zorgen kunnen maken over de pijn die vissen ervaren bij het ‘slachten’. Koeien en varkens worden verdoofd alvorens ze gedood worden omdat men het onverantwoord vindt om de dieren te laten lijden. Bij vissen gebeurt dit ook, en dat weten veel mensen niet! De vissen worden ofwel bedwelmt met een bedwelmingsmiddel zodat ze net zoals mensen in het operatiekwartier niet meer voelen. Ook wordt er soms een slag op de kop gegeven zodat ze bewusteloos zijn en bijgevolg niets meer voelen. Hier werden echter nog vragen gesteld bij de effectiviteit en dus gebeurt het tegenwoordig op een nog betere manier. De vis wordt geëlektrocuteerd waardoor hij gevoelloos sterft. Zorgen maken over de ethiek is dus niet nodig.

Kort samengevat: de stoffen die in vissen zitten zijn zeer voedzaam en leveren grote voordelen op bij minstens twee maal vis eten per week. Meer heeft weinig bijkomend effect. Vis is ook minder belastend voor het milieu dan vlees en er wordt toegezien op het dierenwelzijn waardoor je je niet schuldig moet voelen als je vis eet. Je bewijst er jezelf en de planeet een dienst mee!