Zin om zelf kabeljauw te vissen? Lees hier verder hoe, waar, tips + welk materiaal je nodig hebt zodat je zal genieten van je lekkerste vers gebakken kabeljauw!
Zonder werk komt de heerlijke kabeljauw niet op je bord te liggen. Uiteraard kan je de vis kopen in de winkel, maar voor de echte liefhebbers is er niets zo leuk als de vis zelf vangen!
Inhoud
Industriële kabeljauw visserij
De meeste kabeljauw uit de winkel wordt gevangen door de industriële vissers. Zij vertrekken ‘s avonds met hun boot en gaan de hele nacht vissen. Ze doen dit niet voor de hobby en staan dus niet uren met een hengel te vissen zoals jij en ik omdat dit veel te weinig zou opbrengen. Maar wat doen ze dan wel?
Hoe wordt de kabeljauw gevangen?
Met behulp van een radar kunnen de professionele vissers gemakkelijk grote scholen vis lokaliseren. Eens je de vis gevonden hebt, is het uiteraard niet meer zo moeilijk om hem te vangen. Nu ja, als je zelf gaat vissen merk je dat dit wel lastig is, maar dan spreken we over een vishengel.
De industriële visvangst kan op twee manieren gebeuren:
- Ofwel gebruikt men grote kooien die heel veel vis tegelijk ophalen. Door deze kooien in een school te laten zakken en na een tijdje de kooi naar boven te halen, zit er haast altijd kabeljauw in gevangen.
- Een tweede manier is het gebruik van een groot visnet. Dit net wordt in het water gelaten en vervolgens door een grote groep vissen getrokken. Eens de kabeljauw in het net zit, kan hij er haast niet meer uit.
Wanneer de netten of de kooien aan boord van het schip gehaald worden, moet de vis meteen op ijs gelegd worden zodat deze ingevroren is. Daardoor blijft de kabeljauw vers tijdens het vervolg van de tocht op zee en ook later wanneer hij aan land gebracht wordt.
In de buurt van deze professionele vissersboten zitten vaak veel vogels. Zo zei een professionele visser dat tot een derde van de gevangen vis opgegeten werd door de zeevogels! Het is dus niet alleen een kunst om de vis te vangen, maar ook om hem veilig aan boord te bewaren!
Waar wordt de kabeljauw gevangen?
Professionele vissers vangen de meeste kabeljauw in de Atlantische Oceaan, aan de Europese kusten omdat enkel hier nog een redelijke hoeveelheid kabeljauw te vinden is. De meeste scholen zwemmen nog in de buurt van Noorwegen en Schotland en hier worden dus de grootste aantallen vissen gevangen.
Kabeljauw visserij voor de sport
In tegenstelling tot de hierboven vermelde industriële vissers, zijn er ook sportvissers. Deze mensen vangen de kabeljauw… voor de sport! Het grote verschil is dat deze mensen er niets een moeten verdienen. Ze nemen een deel van de vis mee voor eigen consumptie maar een deel wordt ook weer in het water gelaten om zo de populatie kabeljauw in stand te houden.
Hoe vang je kabeljauw?
Kabeljauw vangen is niet eenvoudig door het gewicht en de grootte van de vis. Wanneer je met slecht materiaal de zee op gaat om deze vis te vangen, is de kans groot dat je zonder vis en zonder nog werkende vislijnen terug komt. Dit wil je natuurlijk niet voorhebben en dus is een degelijke voorbereiding belangrijk!
Kabeljauw kan je best vangen vanaf een boot. Als sportvisser gebruik je normaal gezien hengels en geen netten zoals de professionele vissers.
Welk materiaal is nodig voor de kabeljauwvangst?
- Een sterke hengel met een pilker. Een pilker is een nepvisje dat een ontzettende aantrekkingskracht heeft op roofvissen, zoals de kabeljauw. Er zit een haakje aan de pilker zodat de kabeljauw zich niet kan bevrijden. Kabeljauwen hebben nogal eens de neiging om hevig te keer te gaan om zich van de haak te bevrijden. De hengel moet een werpgewicht van 200 gram aankunnen.
- Kunstaas of zeepieren. De ene persoon verkiest kunstaas, de andere zweert bij natuurlijke pieren. Dit is iets dat je zelf moet proberen wat voor jou het beste werkt. Er wordt wel eens gezegd dat zeepieren een geur achterlaten in het water. Ik heb dit zelf natuurlijk nooit geroken maar dit zou een pluspunt kunnen zijn voor natuurlijk aas bij het kabeljauwvissen.
- Goede lijnen. De vislijn moet sterk genoeg zijn. Veel mensen gebruiken nylon maar ook dynemaa wordt door sommige vissers aangeraden. Dynemaa is een zeer sterke soort kunststof. De lijn heeft best een dikte rond de 35/00. Dit wil zeggen dat de lijn 35 honderdsten van een millimeter dik is, dus 0,35 millimeter.
Een gouden tip om je materiaal lang te kunnen gebruiken: verzorg het goed. Het zoute zeewater tast je materiaal aan en daardoor is het vissen op zee veel schadelijker voor je spullen dan vissen in zoetwater. Zorg dat je je materiaal afspoelt en goed droog maakt voor je het opbergt.
Waar kan ik kabeljauw vangen?
Als particulier ga je niet zo ver de zee op als de beroepslui. Waar dan wel hoor ik je vragen? Wel, laat mij jou een geheim vertellen: je moet boven wrakken gaan vissen. Dat hoor je goed! Je hoeft niet eens te duiken om verborgen schatten uit het schip op te vissen. Je hengel uitgooien boven de wrakken die in de zee liggen en wat geduld geven je prachtige exemplaren kabeljauw, meestal een heel stuk groter dan de kabeljauw die je voor de rest op de Noordzee kan vangen.
Wrakken… waar ga je die vinden? In de Noordzee! Er liggen heel wat brokstukken op de bodem van onze Noordzee en doordat de Noordzee niet zo diep is, kan je vaak vissen vangen die in de wrakken leven. Een goede vertrekplaats is Neeltje-Jans in Nederland. Deze plaats staat er om bekend om het startpunt te vormen van menig kabeljauwvisser omdat er goede wrakken in deze buurt te vinden zijn.