Kabeljauw bakken

Makkelijkst recept om lekker kabeljauw te bakken die gegarandeerd in 1 stuk uit de pan zal gaan zodat je zal genieten van lekkere gebakken vis met snelle saus.

Ik zag net op Facebook in de groep “Eetbare wilde planten” deze foto voorbijkomen, gepost door Melle Gerlofs. Een gezond bord van kabeljauwfilet gebakken op het vel. Geserveerd met – zoals je dat in een groep van eetbare wilde planten kan verwachten – zeewier en heksenbolten. Dat laatste ken ik niet, maar is misschien een typo voor de gewone heksenboleet die zoals eekhoorntjesbrood bij de eetbare boleten behoord. Niet verwarren met de uiterst giftige satansboleet!!! En ga nooit zomaar paddestoelen plukken en eten zonder begeleiding van iemand met jarenlange ervaring!!!

Wil je meer micronutriënten op je bord (en zeker wanneer je een paleo dieet volgt en dus zoals onze voorouders je eten zelf wil plukken!), neem dan best eens een kijkje in die eetbare wilde planten groep. Melle Gerlofs serveerde er ook nog zeewier en zevenblad bij:

Kabeljauw bakken

Gebakken kabeljauw in de klassieke keuken

Meer traditioneel wordt gebakken vis opgediend met ofwel kleine boterhammen, ofwel gekookte aardappelen, ofwel frietjes (denk aan de Engelse ‘fish and chips’) ofwel zoals ik het graag eet: met een frisse salade en gebakken, jonge aardappelen. Leg er enkele schijfjes citroen en wat verse peterselie naast, en genieten maar!

Gebruik om kabeljauw en andere vis te bakken best Tefal pannen (antikleeflaagpannen): nadeel is dat niet de typisch lekkere aanbaksels zal krijgen zoals je dat bij vlees wel wil. Maar serieus voordeel is… dat je geen aanbaksel hebt: de vis zal dus niet aan je pan gaan plakken en je zal hem makkelijk in 1 stuk uit de pan halen (en omdraaien).

Makkelijkst is een stuk kabeljauwfilet met vel te kopen en met de velkant naar omlaag (op de vetstof op de pan) beginnen bakken. Wel zorgen dat alle schubben van de velkant verwijderd zijn. Behalve minder snel breken, geeft het vel een extra smaak en vooral extra micronutriënten: een gevarieerde maaltijd is nog steeds een gezonde maaltijd zodat je je immuunsysteem zoveel mogelijk extra voedingsstoffen geeft.

Gebruik hoeveboter, zodat je de temperatuur van je pan “kent”:

 • je boter moet schuimen wanneer je de filets of moten in de pan legt
 • je pan moet sissen tijdens het bakken en
 • je hoeveboter mag nooit donkerbruin verbranden.

We herhalen: zorg ervoor dat je hoeveboter nooit verbrandt, dus laat de boter ten hoogste wat bruinen. Staat je pan te heet, voeg dan extra boterklontjes toe zodat de pan direct afkoelt en draai uiteraard het vuur lager (of neem de pan van het vuur wanneer je op een elektrische kookplaat werkt die niet onmiddellijk afkoelt wanneer je de knop lager draait). Zorg ervoor dat je pan vol ligt met vis (of met sjalot waar je dan een snelle en makkelijke saus me maakt na het bakken) of voeg een scheutje olie bij de hoeveboter, zodat je vetstof iets meer hitte kan verdragen zonder te verbranden.

Bak je alleen kabeljauwfilets en serveer je zonder saus (maar toch wel met het schijfje citroen en wat peterselie): serveer dan je vis onmiddellijk vanuit de pan op een warm bord en zet direct op tafel.

Kabeljauw bakken
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Makkelijkst recept om lekker kabeljauw te bakken die gegarandeerd in 1 stuk uit de pan zal gaan zodat je zal genieten van lekkere gebakken vis met snelle saus.
Website:
Soort recept: Vis, Bakken, In de pan
Cuisine: Klassiek
Serves: 4
Ingrediënten
Om de kabeljauw te bakken
 • 1 stuk verse kabeljauwfilet - liefst met vel aan 1 kant - per persoon (120 - 150 gram), of kabeljauwmoten met de vel er nog rond
 • peper van de molen
 • zeezout of rotszout
 • 1 Tefal pan (antikleeflaagpan), net iets groter dan de visfilet(s)
 • 1 klein klontje hoeveboter
 • indien gewenst: een scheutje olie om te bakken
 • bloem of panko (zeer fijn Japans paneermeel)
Voor de garnering
 • een schijfje citroen
 • fijn gesneden peterselieblaadjes
Indien saus bij vis gewenst: voor mosterdsaus met kappertjes
 • 1 grote sjalot
 • 1 klein knoflookteentje
 • 100 ml visbouillon (of 100 ml water waarin je ⅕de biologisch visbouillonblokje in losroert)
 • 100 ml witte wijn (of 100 ml visbouillon met een scheutje vers geperst citroensap)
 • 50 ml room van minstens 35% vetgehalte
 • zachte mosterd of graanmosterd naar smaak (1 eetlepel)
 • kappertjes naar smaak (1 eetlepel)
Bereiding
 1. Snijd de sjalot en het knoflookteentje zo fijn mogelijk.
 2. Kocht je kabeljauwfilets met vel: dan goed kijken of al de schubben eraf zijn, zoniet even met een mes erover. De vis dan indien gewenst wassen maar vooral goed afdrogen.
 3. Meng bloem of paneermeel met wat peper en rotszout in een bord.
 4. Kruid de vis langs beide kanten met peper en rotszout.
 5. Verwarm de pan en laat de hoeveboter op een zacht vuurtje gelijkmatig smelten tot ze begint te schuimen (draai de pan eventueel even zoals je met pannenkoekenbeslag doet) : voeg indien gewenst wat olie om te bakken toe zodat de boter minder kans heeft om te verbranden. Wil je een sausje bij de vis, stoof dan eerst de sjalot en de knoflook eventjes aan.
 6. Haal de kabeljauwfilet door de bloem of het paneermeel en klop de overtollige bloem of paneermeel er weer af: je wil gewoon een uiterst dun krokant laagje, zodat de vis minder makkelijk uit elkaar valt en je wil vooral geen viskroket.
 7. Duw indien aanwezig de sjalot aan de kant, voeg nog wat hoeveboter toe, wacht tot deze begint te schuimen en leg er dan de stukken vis boven.
 8. Laat de filet langs 1 kant goed bruin bakken: 2 tot 3 minuten, afhankelijk van de dikte van je filet of moot: vraag je visboer om raad voor de correcte baktijd!
 9. De kabeljauw is voldoende gebakken wanneer hij makkelijk van de pan loskomt. Hoor je je pan niet meer sissen, dan moet je het vuur een beetje hoger zetten.
 10. Draai de vis voorzichtig om en bak dan de andere kant, weer een 2 tot 3 minuten.
 11. Maak nu de saus: giet wat visbouillon naast de vis en een scheutje droge, witte wijn of wat vers geperst citroensap.
 12. Laat de vloeistof wat inkoken.
 13. Roer nu een klein beetje mosterd en wat kappertjes door de saus en werk af met een scheutje room (laat je saus indien gewenst nog even wat meer indikken):
 14. proef en pas indien nodig de smaken aan (indien teveel zout in je saus: meer room toevoegen: zorg ervoor dat de smaak van de saus de smaak van de gebakken kabeljauw niet gaat verdringen!).
 15. Serveer met fijngesneden peterseliebaadjes en een extra schijfje citroen. Smakelijk!

 

Leave a Comment

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!: