Vissen

June 15, 2016 door

Zoet-, zout- en brakwater vissen: waar vind je ze, waar koop je ze, hoe eet je ze en wat kan jij en de overheid doen om goedkopere vissen te kopen.

Overal waar water is, zwemmen over het algemeen ook vissen rond. Alleen in de Dode Zee in Jordanië is geen enkele vissoort te ontdekken, simpelweg omdat het water een te hoog zoutgehalte heeft.

Koudbloedig

Vissen leven onderwater en halen adem met hun kieuwen. Veruit de meeste vissen zijn koudbloedig van aard, maar de wat grotere vissoorten kunnen warmbloedige trekjes vertonen. Het aantal vissoorten is momenteel vastgesteld op ongeveer 31.000. De verschillende vissen zijn in zo’n 500 categorieën ondergebracht. Regelmatig worden er trouwens nog nieuwe vissoorten ontdekt. In principe bestaan er drie soorten vissen. Je hebt zoetwatervissen die voorkomen in zoetwater zoals rivieren, zoutwatervissen die zwemmen in de zee en ten slot brakwater vissen die zwemmen in onder meer mangroves.

Vinnen zijn kenmerkend voor de vis. De vis gebruikt zijn vinnen om onderwater snelheid mee te maken en om mee te sturen. Het aantal vinnen kan per vissoort verschillen. Rondbekken hebben twee vinnen, maar haaien kunnen een gepaarde rug- buik- en borstvin hebben met daarnaast een staartvin en een aars- of anaalvin.

Ademen

Daarnaast beschikken vissen over kieuwen waarmee ze adem kunnen halen. De kieuwen zitten aan weerszijde van de kop. Het ademen van de vis gaat als volgt: de vis opent zijn mond en zuigt zijn mond vol met water. Vervolgens doet hij
zij mond weer dicht. Het water loopt door een verkleining van de mondholte, langs de kieuwen en wordt vervolgens door de kieuwholte geperst. Door het persen worden de kieuwdeksels geopend en loopt het water weer naar buiten. Zo ontstaat er een constante waterstroom langs de kieuwen.

Vissen in de supermarkt en bij de vishandelaar

De bekendste "verse" vis blijft de kabeljauw, vooral dan vers gebakken kabeljauw met een gepaneerd korstje, of als "fish en chips" in een Engels "frietkot".

Verder bakte of grilde moeder gretig verse haring toen ik klein was. Pekelharing was dikwijls een snel klaar en makkelijk gerecht met stoemp (aardappelpuree) of verwerkt in haringsalade.

Vader was dan weer liefhebber van "pilchaar in tomatensaus", wat uiteindelijk sardines zijn opgelegd in tomatensaus: lekker voor op de boterham. Ook makreel uit blik, met wat vers geperst citroensap door de olie gemengd, was voor mij best een delicatesse voor bij de boterham. Moeder die een vetarm dieet volgde, had altijd wel blikjes tonijn en zalm in eigen nat in de kelder staan.

Nonkel had een vijver waar we de ganse zomer in het weekend onze hengels uitwierpen: flink wat brasem en baars aan de stokken, karpers en zo nu en dan een snoek aan de werphengel, zodat er flink wat vers gebakken vis op ons zomer’s menu stond.

Daarom niet lekker maar wel gezond: als kind aten (dronken… tot grootste tegenzin binnenspeelden…) we elke winter een ampule levertraan voor extra Vitamine D. Toen dachten we nog dat levertraan gewonnen werd uit walvissen, maar blijkt dat deze visolie uit de levers van kabeljauw wordt getrokken.

Tenslotte kocht moeder ook dikwijls een gerookte makreel voor bij de en soms al eens een paling om er paling in’t groen mee te maken, al was die laatste niet echt mijn favoriet.

Ondanks dat ik mezelf geen viseter zou noemen, illustreert bovenvermelde paragraaf eerder het tegendeel: dat we zonder er eigenlijk bij stil te staan al snel flink wat vis in ons dieet (kunnen) verwerken zonder dat je daarom naast de zee moet wonen. En dan hebben we het bog niet eens over mosselen gehad: duidelijk ook geen vlees ook wel een eiwitleverancier uit de zee.

Hierboven dus de "makkelijk" te verkrijgen vissen… ga eens op pad naar de vishandelaar in je buurt en kijk wat die aan "minder bekende" vissoorten aanbiedt, zodat je meer gevarieerd zal eten: dus gezonder zal eten. Lees hier verder hoe gezond vis dan wel is voor jou!

Vissen in de vrije natuur

Brakwater vissen | Zoetwatervissen | Zoutwatervissen | Bedreigde vissoorten | Roofvissen | Haaien | Walvissen