Kabeljauw met asperges: lekker makkelijk hoofdgerecht dat ieder kan maken

Geniet van lekkere kabeljauw met asperges, aardappels en een subliem heerlijke roomsaus die ieder kan klaarmaken. Dus niet moeilijk doen met een hollandaise saus maar gewoon alles in een sauspot en sudderen maar.

Uiteraard kan je hier ook een witte vis van eigen bodem gebruiken in plaats van kabeljauw uit Noorwegen. We denken dan in de eerste plaats aan wijting! Vraag je vishandelaar om raad of – en zo ja wanneer – en Belgische kabeljauw, schelvis of koolvis te verkrijgen is. Wil je het verder op en top Belgisch houden, kook dan de roomsaus met niet bitter witbier (let op: klassiek tarwebier bevat gluten) in plaats van witte wijn.

Kabeljauw met asperges

Kabeljauw of andere vis met witte of groene asperges

Kabeljauw met mosterdsaus
2 makkelijke en snel klare kabeljauw met mosterdsaus recepten…

Zoals hierboven gezegd kan je kabeljauw vervangen met andere vis gevangen in de Noordzee. Wie niet wil wachten op de raad van de visboer, gebruikt onderstaande vuistregels voor de aanvoer:

 • wijting: van juli tot en met februari
 • schelvis: van juni tot en met februari
 • koolvis: mei tot en met januari
 • kabeljauw: juni tot en met December

Wat asperges betreft loopt het vollegrondsseizoen van de witte asperges klassiek vanaf de derde donderdag van april tot 24 juni.

Kabeljauwhaasje bakken
Op zoek naar een makkelijk recept om kabeljauwhaasje of andere vis te bakken? …

Op andere tuinbouwbedrijven worden echter ook groene asperges geteeld. Deze hebben meer smaak en zijn malser dan de witte. Bovendien is de kooktijd veel korter ( 3 tot 6 minuten koken of een 4tal minuten wokken) dan bij witte asperges en dunne groene asperges hoef je niet eens te schillen.

Doordat de groene asperge meer smaak heeft, kan je ze ook het ganse jaar ingevoerd kopen. Ingevoerde groene asperges smaken iets minder sterk dan de groene asperges uit eigen bodem, ietwat vergelijkbaar met onze witte asperges. Dus is het aspergeseizoen voorbij, koop jezelf dan groene asperges. Smakelijk!

5.0 from 1 reviews
Kabeljauw met asperges: lekker makkelijk hoofdgerecht dat ieder kan maken
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Geniet van lekkere kabeljauw met asperges, aardappels en een subliem heerlijke roomsaus die ieder kan klaarmaken. Dus niet moeilijk doen met een hollandaise saus maar gewoon alles in een sauspot en sudderen maar.
Website:
Soort recept: Hoofdgerecht
Cuisine: Klassiek, glutenvrij voor wie kiest voor wijn in plaats van bier
Serves: 4
Ingrediënten
 • een flinke klont hoeveboter
 • 2 witte uien
 • 1 prei stengel
 • 2 bleekselderstengels
 • verse tuinkruiden (tijm en citroenmelisse)
 • een flesje niet bitter (Hoegaarden) witbier (of droge witte wijn voor glutenvrij)
 • 250 ml visbouillon
 • 400 ml room
 • per persoon 250 gram verse asperges
 • per person 125 gram kabeljauwhaasje, wijting, schelvis, koolvis
 • peper en rotszout
 • 1 eierdooier van een biologisch ei (dus mooi gekleurd)
 • vers geperst citroensap naar smaak
 • verse, groene (tuin)kruiden
Bereiding
 1. Bruin de boter in een pan, snijd er de ui en de selderstengels in fijn en begin aan te stoven.
 2. Kruid met verse tijm (laurier) en citroenmelisse.
 3. Blus de gestoofde groenten met een flesje Hoegaarden of 250 ml droge, witte wijn. Voeg 250 ml visbouillon toe, breng aan de kook en laat zachtjes inkoken (zonder deksel uiteraard). Kruid met wat peper en rotszout.
 4. Wanneer het vocht bijna uitgekookt is, blus je met 400ml room en laat weer op een laag vuurtje (zonder deksel) zachtjes wat inkoken.
 5. Ondertussen kook je wat aardappels in de schil, ook vertrekkend van koud, gezouten water. Doe je met een vork een priktest: na een minuut of 15 zijn ze gaar.
 6. Ondertussen schil je de asperges (gooi de schillen niet weg maar vries in of maak er onmiddellijk met wat water - alle schillen net onder water zetten - een bouillon van die je een 3 kwartier laat koken.) Doe de asperges in gezouten koud water, breng aan de kook en laat garen (vraag je groentehandelaar om raad of prik er na 8 minuten met een vork door: vind je ze zacht genoeg, haal ze dan uit de pot, zoniet kook je een 2tal minuten langer en test je opnieuw). Let op: haal de asperges met een brede schuimspaan uit de pot zodat ze niet doorbreken.
 7. Smelt in een pan een flinke klont boter, kruid de visfilets met peper en rotszout langs beide kanten, en bak er je visfilet of het kabeljauwhaasje in aan (vraag aan je visboer om raad of lees verder in dit recept). Je vis pas omdraaien wanneer hij goed van de pan loskomt (wat betekent dat de vis goed gebakken is, vuistregel: een 3tal minuten aan elke kant).
 8. Duw de roomsaus door een vergiet (dus uit de groenten druk je zoveel mogelijk vocht en werp de groenten daarna weg). Breng de roomsaus opnieuw aan de kook en zet het vuur uit. Roer er dan de eierdooier door. Proef en voeg er indien nodig meer peper, rotszout en citroensap aan toe. Houd warm maar laat niet meer koken.
 9. Serveer de gebakken kabeljauw met de asperges en de aardappels, overgiet met de roomsaus en werk verder af met verse tuinkruiden en grof gemalen peper.

 

1 thought on “Kabeljauw met asperges: lekker makkelijk hoofdgerecht dat ieder kan maken”

Leave a Comment

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!: