Viscakes – wat zijn het en hoe maak je ze?

Geschiedenis van viscakes

Ierland, Engeland of toch China? Over de oorsprong van de wereldwijd geconsumeerde viscake doen verschillende verhalen de ronde. Een van de oudste bronnen waarin wordt gesproken over dit gerecht is het Victoriaanse huishoudboek ‘Mrs Beeton’s book of Household Management’, afkomstig uit 1861. De schrijfster, Isabella Beeton, was een Engelse journalist (voor die tijd erg bijzonder) die haar eerste artikelen schreef voor een vrouwentijdschrift dat werd gepubliceerd door haar man.

In haar boek, dat later uitgroeide tot het bekendste Engelse kookboek ter wereld, vertelt Beeton over het Victoriaanse huishouden en deelt ze haar beste recepten. Zo vertelt ze dat viscakes een perfect gerecht zijn om restjes op te maken. In essentie zijn het namelijk niet meer dan restjes vis en aardappel die door broodkruim, ei en kruiden zijn gerold.

Door de jaren heen is er natuurlijk veel met dit gerecht geëxperimenteerd; inmiddels kennen we de Aziatische surimi, de Deense frikadeller, pastéis de bacalhau uit Portugal en eigenlijk hoort het Nederlandse garnalenkrokketje ook gewoon onder de wereldwijde viscake-familie!

Croquetas de bacalao | Kabeljauwkroketten

Tip van ons: de Spaanse bacalao kroket. Een Mediterraanse viscake gemaakt met gedroogde gezouten kabeljauw!

Goed – wat gaat eigenlijk allemaal in zo’n viscake? En welke soorten vis kan je gebruiken?

Zoals Beeton al zei, zijn viscakes de ideale gelegenheid om alle restjes in je koelkast eens op te maken – al moeten ze dan wel vis en aardappelpuree bevatten. Je kan natuurlijk ook vanaf het begin beginnen en een luxe viscake maken met garnalen, zalm, kreeft of een lekker stukje kabeljauw. Andere populaire ingrediënten zijn peterselie, mosterd, dille (met zalm) en citroen.

De vis: Hangt er dus maar net vanaf wat je in huis hebt! Speur op het internet voor lekkere, bijzondere combinaties. Zo is krab met zalm en tomaat bijvoorbeeld heel lekker, of limoen met chili en kabeljauw. Wees creatief!

De aardappelpuree: Om ervoor te zorgen dat het vis/aardappelmengsel goed bij elkaar blijft, kies je voor een wat hardere aardappel. Kruimige aardappelen waarmee je normaal gesproken een romige, boterige puree maakt zijn hiervoor te zacht. Gebruik dus ook geen boter en melk voor het maken van de puree: het bakken in de pan zal dan namelijk geen pretje worden.

De korst: Rol de cakes gemaakt van het vis/aardappelmengsel in een geklopt eitje en vervolgens in broodkruimels. Als alternatief kan je meel of verkruimelde crackers gebruiken.

En wat eet je erbij?

Groene groentes doen het hier goed bij. Ga voor broccoli, spinazie, asperges of een lekkere salade.
Tip: bak broccoli 15 minuten in een saus van boter, citroensap, cayennepeper, water, zout en peper.

En meer valt er over de viscakes eigenlijk niet te vertellen! Heb je al honger gekregen? Dan volgt hier een supersimpel basisrecept:

Ingrediënten:

 • 500 gram aardappelpuree
 • 500g vis naar keuze
 • Broodkruim van 5 boterhammen
 • 1 ei
 • 1 theelepel citroenrasp
 • 1 eetlepel peterselie
 • Zout en peper
 • Bloem (om in te rollen)

Bereidingswijze:

 1. Meng in een blender de aardappelpuree, vis, citroenrasp, peterselie, zout, peper en het ei goed door elkaar.
 2. Leg een schone snijplank klaar, bestrooi deze met bloem en schep er een lepel met het mengsel op. Rol het mengel stuk voor stuk tot een stevige bal.
 3. Leg nog een snijplank klaar en bestrooi deze met het broodkruim. Rol de bal door het broodkruim.
 4. Verhit olijfolie in de pan en bak de viscakes totdat ze een goudbruine korst hebben. En smullen maar!

Schoonmaken

Nadat je het vis/aardappelmengsel in de blender hebt fijngemalen, moet je deze natuurlijk wel goed schoonmaken! Een snelle opruimtip: vul de blender half met warm water en wat afwasmiddel. Zet de blender 2 keer 10 seconden aan om het warme sopje door de blender te laten spoelen. Giet het water uit de blender en droog deze goed af voordat je hem weer terug in de kast zet.

Eet smakelijk!

Leave a Comment