Haringsalade: makkelijk hoofdgerecht, klaar in 15 minuten

Deze haringsalade is ideaal voor wie ‘s avonds geen tijd heeft om te koken maar toch een volledige maaltijd voor 4 op tafel zal zetten: heerlijk zonder afwas.

Kwestie dat je niets gaat bakken, dus geen pannen schrobben achteraf. Al wat je moet doen is aardappelen koken (tenzij je met brood serveert), eitjes koken, wat bokalen openen en alles goed mengen.

Haringsalade

Haringsalade met aardappelen en rode bietjes

Vis in papillot
2 recepten om vis in papillot te maken zonder afwas: beproefd klassiek recept of boordevol groenten door Sandra Bekkari: dus lekker aan tafel in 30 minuten.

We veronderstellen dat je de rode biet gekookt hebt gekocht, zoniet, volg je dit recept om verse rode biet klaar te maken. Maar het is de bedoeling haringsalade te serveren op een avond dat je echt geen tijd of geen zin hebt om te koken. Dus: rode bieten niet zelf klaar maken.

Wie echt geen zin heeft om ook maar iets te koken, die kan uiteraard ook gewoon ingemaakte worteltjes uit een bokaal gebruiken en … Wel vroeger in mijn studententijd kocht ik al eens aardappels uit blik: waren best lekker gebakken, dus dat is toch nog een beetje koken 🙂

Wil je toch hardnekkig niet koken, maak dan de haringsalade zonder aardappels, maar serveer met lekker stevig ambachtelijk gebakken roggebrood.

En indien je dat niet vooraf geplant had (niets makkelijker om eitjes hard te koken en enkele dagen – ongepeld weliswaar – in de ijskast te bewaren) : je moet de eieren ook hard koken. Dus niet echt veel meer tijd nodig om kleine aardappels en kleine wortelen te koken. Kies voor biologische aardappels en wortelen, dan hoef je ze bovendien niet eens te schillen: dus alvast ook daar weer werk en tijd uitgespaard.

Vispannetje Sandra Bekkari
Verrassend makkelijk recept voor een lekker vispannetje van Sandra Bekkari, zodat je zal genieten van een zalige klassieker onder een extra krokant kaaskorstje.

Onze favoriet is de dressing naar smaak zuur/zoet naar wens aan te passen:

 • zuur met zowel de pekelharing en de zure augurk, maar wie extra zuur wil, die kan Griekse yoghurt door de mayonaise mengen (daar waar Sandra Bekkari in haar eiersalade de mayonaise compleet vervangt met yoghurt en olijfolie)
 • zoet door tomatenketchup door de salade te mengen.

En wie tomaat + mayonaise zegt, die denkt whiskysaus, dus een koffielepel cognac of whisky door de dressing roeren geeft deze salade al snel iets feestelijks. Uiteraard kan je voor zoet ook simpelweg zoetere appels kiezen (dus geen groene Granny Smith).

Kabeljauw Pascale Naessens
Het Beste en Makkelijkste recept van Pascale Naessens: kabeljauw in de oven!

En wie nog een blok kaas in de koelkast heeft, die kan in dobbelsteentjes gesneden kaas bij in de salade verwerken. Ideaal om uit de supermarkt een goedkoop restje kaas te verwerken in je salade, zoals mijn moeder dat altijd doet.

Kortom een zeer snelle, volledige maaltijd voor wie geen tijd heeft om te koken maar wel een voorraad bokalen pekelharing en groenten in de voorraadkast heeft staan. Smakelijk!

Haringsalade: makkelijk hoofdgerecht, klaar in 15 minuten.
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Deze haringsalade is ideaal voor wie 's avonds geen tijd heeft om te koken maar toch een volledige maaltijd voor 4 op tafel zal zetten: heerlijk, zonder afwas.
Website:
Soort recept: Salade, hoofdmaaltijd
Cuisine: Klassiek, makkelijke recepten, snelle recepten
Serves: 4
Ingrediënten
 • 2 gekookte vastkokende aardappelen zoals Nicola, Charlotte, Franceline (Rode Charlotte), Rosa of Ratte of andere soorten aardappelen voor in aardappelsalade, lees hier verder
 • 2 kleine wortelen
 • 2 hardgekookte eieren
 • 1 rode ui of sjalot
 • 4 pekelharingen zonder graat
 • 2 appelen
 • 2 kleine, gekookte rode bietjes
 • 2 rijpe tomaten (zaadjes verwijderen)
 • verse tuinkruiden (liefst dille)
 • 1 zure augurk of flink wat zure uitjes of nog goedkoper en makkelijker: de ui uit de pekelharingpot
 • mayonaise naar smaak en wens (3 eetlepels)
 • naar wens: wat vers geperst citroensap, of Griekse yoghurt of whiskey en tomatenketchup
 • naar smaak: vers gemalen peper
Bereiding
 1. Uiteraard de aardappels en de wortelen in gezouten water (in dezelfde pot dus minder afwas) gaar koken (een 12 tot 15 tal minuten). Kook de eieren hard (10 minuten).
 2. Ondertussen: snijd de ui in halve ringen.
 3. Snijd de pekelharingen, appels (niet schillen!) en groenten in beetklare in stukjes. Verwijder de zaden uit de tomaten en snijd het vruchtvlees in stukjes.
 4. Hak de dille en augurk fijn.
 5. Doe alles in een kom en werk met mayonaise door elkaar. Proef en breng verder op smaak met vers geperst citroensap of yoghurt of whisky met wat tomatenketchup en vers gemalen peper van de molen...
 6. Pekelharingsalade klaar! Of serveer met de dressing apart op tafel zodat ieder naar smaak wens zijn salade kan dresseren (nog minder werk voor jouw dus en je tafelgenoten hebben iets om handen in plaats van met de smartphone te spelen aan tafel 🙂

 

Leave a Comment

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!: