Scampi curry

Maak dit zeer snel scampi curry recept zoals ze het klassiek maken in Indonesische keukens zodat je zal genieten van een lekker aperitiefhapje zonder afwas.

Deze garnalencurry smaakt overheerlijk dankzij het gebruik van verse ingrediënten: dus duidelijk geen smaak uit een potje! Ook de curry pasta maak je gewoon zelf, en je zal je afvragen waarom je eigenlijk zoveel geld moet uitgeven aan een bokaaltje Thaise rode curry. Dus maak het gewoon zelf zoals ze dat in de oosterse thuiskeukens al eeuwenlang doen: goedkoop en lekker!

Scampi curry

Scampi diabolique recepten en hun problemen…

Curry is het Indische woord om aan te duiden dat het over “saus” gaat. Scampi curry is dus een curry met scampi’s oftewel garnalen.

Indiase viscurry
De lekkerste curry maak je supersnel zelf zodat je zal genieten van verse smaken zonder verborgen suikers of andere rommel: dus genieten van de authentieke smaak van Indiase viscurry uit Pinjab, India!

In de Lage Landen eerder bekent als “scampi diabolique”, of “garnalen in een duivels pikant sausje” zoals Vlaanderen’s meest favoriete TV chef Jeroen Meus het aanprijst. Zijn lekker recept is echter ontiechelijk lang (15 stappen om 20 scampi’s in curry klaar te maken), bevat 100 gram ketchup (dat is dus 25 gram of bijna 2 eetlepels verborgen suikers) en kruiden uit een potje, daar waar een garnaal toch veel lekkerder smaakt met een vers gemaakte currypasta zoals hieronder. Bovendien flink wat afwas na het recept van Jeroen Meus, want hij gebruikt 1 pot voor de saus diabolique en 1 andere pan om de garnalen in te bakken. Voordeel is hier wel dat je garnalen perfect gebakken zullen zijn (tenzij je ze te lang laat bakken uiteraard) dus niet taai geserveerd zullen worden.

Ook Piet Huysentruyt maakte scampi diabolique in zijn SOS Piet kookprogramma. In SOS Piet vroegen kijkers aan Piet Huysentruyt hoe ze hun mislukte gerechten moesten koken, zodat ze wel zouden lukken. Piet kwam dan ten huize van de kijker in de keuken zo eenvoudig mogelijk voordoen hoe het wel moet, en belangrijker: wat de fouten zijn, waarom het fouten zijn en hoe je deze fouten makkelijk oplost. Duidelijk een makkelijker recept dan dat van Jeroen Meus, maar omdat Piet begint met de garnalen te garen en de garnalen steeds in de pot blijven tot de saus klaar is (wel lekker want al de smaken van de garnaal blijven in de pot), heb je kans dat je de garnalen overkookt en dus ietwat taai serveert.

Scampi curry: het lekkerste garnalen recept op je kerstmenu

 • Vraag: hoe zorg je ervoor dat je in 1 pot garnalencurry maakt zonder je garnalen te lang te koken?
 • Antwoord: je maakt eerst de curry en kookt daarin pas de garnalen klaar.

Makkelijk toch: gewoon omgekeerd werken als in de scampi diabolique recept hierboven van Piet Huysentruyt: dus eerst een lekkere “currysaus” koken en daar dan je garnalen in garen tot ze roze kleuren: klaar!

Het aantal stappen uit het recept van Jeroen Meus kan je drastisch inkorten:

 • verse currypasta maken
 • currypasta bakken
 • kokosmelk erbij
 • garnalen koken in de kokosmelk en … klaar!

In dit recept gebruiken we kerrieblaadjes (of curryblad of ‘daun kari’ genaamd in Indonesische recepten). Mag wel, maar moet niet! Het gaat hier om het verse blad dat je in Zuid-Oost Azië makkelijk kan oogsten van je eigen curryboom. Ondertussen kan je dit plantje ook in de Lage Landen kopen onder de naam “currybladboom” of “kerriebladboom”. In een tropisch klimaat in volle grond groeit deze plant inderdaad uit tot een heuse boom. In een bloempot op je vensterbank in de winter en in de zomer goed in de zon zal je er in de Lage landen “zon nu en dan” toch wel lekkere, verse curryblaadjes van oogsten. Zoniet vers te koop bij de grotere toko’s, ofwel uit de diepvries (ook best lekker) ofwel gedroogd (niet echt met veel smaak zo gedroogd, dus niet echt je geld waard).

In onderstaand recept gebruiken we verse kokosmelk. Je kan ook kokosmelk kant en klaar kopen, maar weet dat de kokosroom van het ene merk al beter (om niet te zeggen slechter zoals ranzig of bliksmaak) smaakt dan het andere, dus probeer verschillende merken uit alvorens je een makkelijk recept zal verknoeien met een niet lekkere kokosmelk uit blik. Kokosmelk zelf maken doe je met het witte kokosvlees uit die bruine kokosnoten waar je verder nooit van wist wat ermee te doen (vooral niet dat oude kokoswater gaan drinken…). Wat nog makkelijker is, is kokosolie maken uit verse kokosnoten, ook beschreven in voorgaande link.

Smakelijk!

Scampi curry
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Maak dit zeer snel scampi curry recept zoals ze het klassiek maken in Indonesische keukens zodat je zal genieten van een lekker aperitiefhapje zonder afwas.
Website:
Soort recept: Curry
Cuisine: Indonesische recepten, Het Paleo Dieet, De Voedselzandloper, Glutenvrij, Koolhydraatarm
Serves: 4
Ingrediënten
Voor de currypasta:
 • 4 sjalotten
 • 3 knoflookteentjes
 • 3 cm verse gemberwortel
 • 1 cm verse geelwortel (turmeric, kunyit)
Voor de gebakken garnalen
 • 1 eetlepel olie om te bakken
 • 1 takje verse currybladeren
 • 1 eetlepel kerriepoeder + 1 eetlepel water tot papje gemengd
 • 1 grote ui, in schijfjes gesneden
 • 250 ml kokosmelk (van de kokosrasp van een halve kokosnoot)
 • ½ kg middelgrote (tijger)garnalen : schalen en darmkanaal verwijderen
 • rotszout naar smaak
Bereiding
 1. Stamp de ingrediënten voor je zelfgemaakte currypasta fijn in een vijzel.
 2. Verwarm olie in een wok en bak de currypasta tot de aroma's je keuken vullen. Voeg dan de curryblaadjes toe.
 3. Voeg dan het kerriepoederpapje en de ui toe, roer en bak een minuutje verder tot de aroma's van het kerriepoeder vrijkomen: zorg ervoor dat niets aanbakt!
 4. Voeg dan de kokosmelk toe en breng aan de kook.
 5. Voeg de garnalen toe, overstrooi met wat rotszout en laat ze garen (tot de kleur duidelijk roze wordt, dit gaat snel en hoeft niet langer dan enkele minuten te duren, dus blijf bij je wok!)
 6. Serveer je scampi curry onmiddellijk als aperitiefhapje of voor wie geen speciaal dieet volgt: als bijgerecht bij gekookte rijst of kokosrijst (want je had immers maar de helft van je kokosrasp gebruikt 🙂 )

 

Leave a Comment

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!: