Thaise vissoep

Maak snel deze Thaise vissoep zodat je zal genieten van een smaakexplosie in je soepkom: gewoon alles in 1 pot, koken en klaar, dus zeer makkelijk om te koken.

Misschien iets moeilijker is de ingrediënten te vinden, maar wie in Nederland een toko in de buurt heeft, of wie in België een “Chinese supermarkt” in de buurt heeft, die zal geen moeite hebben om alle ingrediënten aan te schaffen. Zoniet ga je voor de basis: sjalot, peperbolletjes en garnalenpasta.

Thaise vissoep

Thaise vissoep Tom Som Pla Too Sot

Thaise viskoekjes
Zin in meer makkelijke, lekkere, Thaise recepten? Makkelijk recept om zowel Thaise viskoekjes als Thaise chilisaus te maken, zodat je zal genieten van een ongewoon lekker oosters aperitiefhapje.

Tom Som Pla” vertaalt in een typische Thaise vissoep. “Tom Som” is een typische Thais gerecht en verwijst naar een daarom niet moeilijk te maken soep, met toch een zeer complexe smaak waaronder eerst en vooral zuur, dan zoet en tenslotte zout. De peperbolletjes en de sjalotten zorgen voor extra aroma.

Wat vis betreft, kan je voor elk soort witvis kiezen, dus je hoeft er geen dure kabeljauw voor aan te kopen! … waardoor je mee helpt de overbevissing van kabeljauw tegen te gaan… en het spaart flink wat uit in je geldbeugel! Een 300 gram visvlees voor 4 personen is een mooi gewicht.

Een woordje over de Thaise ingrediënten… makkelijk te vinden in Zuidoost Azië, in Nederland alvast ook bij de toko’s.

Korianderwortels zijn hier in Maleisië en Zuid-Oost Azië makkelijk te vinden in elke supermarkt of op elke markt. Wie ze in de lage landen niet kan vinden, die laat ze in onderstaand recept achterwege en voegt wat meer sjalot toe.

Scampi curry
Nog een lekker oosters garnalen recept… Maak dit zeer snel scampi curry recept zoals ze het klassiek maken in Indonesische keukens zodat je zal genieten van een lekker aperitiefhapje zonder afwas.

Wees niet te zuinig op de verse gember: meer is beter dan minder. Bovendien helpt gemberwortel bij de spijsvertering en heeft het allerhande andere gezondheidsvoordelen. En het geeft wat extra pit aan deze Thaise vissoep. Inderdaad: niet alle Thaise recepten bevatten hete chilipepertjes 🙂 Wie een meer pikante soep wil: “pikante zure soep” noemt in Thailand Tom Yam” soep, die je zowel met kip (tom yam kai) als met garnalen (tom yam kung) kan maken volgens dit recept.

Smakelijk eten of zoals ze in Thailand zeggen: กินให้อร่อย (gin hâi a-ròi) of ทานให้อร่อย (taan hâi a-ròi) … Geen nood: onderstaand soep recept is veel makkelijker te maken dan voorgaande woorden uit te spreken 🙂

Thaise vissoep
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Maak snel deze Thaise vissoep zodat je zal genieten van een smaakexplosie in je soepkom: gewoon alles in 1 pot, koken en klaar, dus zeer makkelijk om te koken.
Website:
Soort recept: Soep
Cuisine: Thailand
Serves: 4
Ingrediënten
Voor de vis:
 • 5 kleine, gekuiste makrelen
Voor de verse currypasta
 • 1 eetlepel fijngesneden wortel van verse koriander
 • 8 zwarte peperbolletjes
 • 5 sjalotten
 • 1 theelepel garnalenpasta (belacan noemt dat hier in Maleisië en Indonesië)
Voor de rest van de soep
 • 750 ml water
 • naar smaak zuur: (65 ml) tamarinde water (zelf uitknijpen uit in heet water geweekte tamarinde)
 • naar smaak zout: (3 eetlepels) vissaus
 • naar smaak zoet: (4 eetlepels) gula melaka (gula java: ongeraffineerde bruine suiker of kokossuiker)
 • 1 theelepel zeer fijngesneden schijfjes (jonge) gemberwortel
 • 5 lenteuien, fijngesneden in ringetjes
 • 3 verse korianderstengels met blaadjes: fijngehakt
Bereiding
 1. Was de vis en maak aan elke zijde 3 insnijdingen.
 2. Stamp de korianderwortel met de peperbolletjes, belacan en sjalotten fijn in een vijzel tot je een pasta bekomt.
 3. Doe de currypasta met het water in een soeppot en breng aan de kook.
 4. Voeg vissaus, tamarinde water en suiker toe. Wanneer het water kookt, voeg je de vissen en de schijfjes gemberwortel toe en laat pruttelen tot de vissen gaar gekookt zijn.
 5. Voeg de fijngesneden lenteuien toe, roer even lichtjes door de soep, proef en pas indien nodig de zuur, zoete, zoute smaken aan.
 6. Serveer je Thaise vissoep onmiddellijk met de verse koriander.

 

Leave a Comment

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!: