3 Makkelijke Recepten om Lekkere Vissoep te maken

Kies uit deze 3 recepten om vissoep te maken: klassiek, genieten met Jeroen Meus of Pascale Naessens’ eenvoudig, bijzonder lekker en onweerstaanbaar gezond recept.

Uiteraard maak je de beste en vooral goedkoopste vissoep met afval van vis (zoals de graten, staart en kop): wie daarvoor een klassiek recept wil voor smakelijke soep, die laat een reactie onderaan.

Vissoep maken

Vissoep maken volgens een recept van Jeroen Meus

Thaise vissoep
Maak snel deze Thaise vissoep zodat je zal genieten van een smaakexplosie in je soepkom: gewoon alles in 1 pot, koken en klaar!

Jeroen gaat omgekeerd te werk dan in het recept hieronder: hij zal namelijk de stukjes vis pocheren in de reeds klaargemaakte soep. Hij vertrekt wel van een visbouillon… daar waar wij hieronder vertrekken van verse vis. Om meer smaak van de vis in de soep te krijgen, laten we deze van in het begin koken in water. Dit maakt dat onze vis wat meer uit elkaar zal vallen bij het serveren:

 1. Jeroen gaat ui, selder en prei aanstoven in echte hoeveboter, wat al onmiddellijk aan mosselsoep doet denken 🙂 Klassiek stooft hij ook nog een aardappel erbij: dus de basis van een doorgestoken soep.
 2. In plaats van gewoon citroensap zoals hieronder, voegt Jeroen cider toe en zijn befaamde verse kruidentuiltje van verse laurier, tijm en stengels van peterselie.
 3. Daarover giet hij visbouillon en laat alles een half uurtje sudderen.
 4. Deze vissoep wordt dan (zonder het kruidenbuiltje) gepureerd met nog wat room.
 5. Snijd tenslotte je vis in kleine stukjes, pocheer ze gaar in enkele minuten in de net niet meer kokende soep en garneer met zeer fijngesneden verse tuinkruiden (dragon, zuring, bieslook, kervel en peterselie) en tomaat. In de maanden oktober en november kan je er uiteraard de befaamde grijze Noordzeegarnalen mee bij serveren.

5 ingrediënten vissoep maken volgens een recept van Pascale Naessens

Kabeljauw Pascale Naessens
Het Beste en Makkelijkste recept van Pascale Naessens: kabeljauw in de oven!

Dit was Pascale’s “Recept van de dag” op Radio 2 van 5 maart 2012 en je hoeft het maar 1 keer te horen om het 5 jaar later nog perfect weer te herhalen, zo makkelijk! “Heel eenvoudig, bijzonder lekker en onweerstaanbaar gezond…”, zo kondigde Pascale haar vissoep recept aan op de radio.

Trouwens alle recepten van Pascale Naessens volgen haar regel van 3:

 1. makkelijk
 2. lekker
 3. gezond.

Slechts 5 ingrediënten in haar vissoep:

 • vis uiteraard
 • verse shiitake: een verse paddestoel: dus rijk aan extra micronutriënten die je typisch in paddestoelen zal terugvinden + de “umami”-smaak, die je wel kent van sojasaus. Shiitake geeft je veel sterker uitgesproken smaken dan bijvoorbeeld een gewone Parijse (witte) champignon, dus koop en proef eens andere paddestoelen (zeker ook bospaddestoelen van bij ons in de herfst)
 • gedroogd zeewier (“wakame”): ook uit de zee, dus een sterke zeesmaak zonder dat je zelf instantbouillon of zout moet gaan strooien (en je dus je toevlucht niet zal nemen aan het veel minder gezonde, geraffineerde, chemisch bereidde keukenzout). Wakame (en shiitake) koop in de biowinkels, de Aziatische supermarkt (toko) en hier en daar ook in gewone supermarkten.
 • ui
 • knoflook
Visstoofpotje
Maak dit lekker visstoofpotje en lees tegelijk over de meerdere gezondheidsvoordelen van vis, zodat je hart er alleen maar blijer van zal worden!
 1. Zeewier 5 minuten laten weken in koud water.
 2. Ondertussen hak je 1 ui en 1 knoflookteentje fijn, stoof in olijfolie en voeg daar de verse, in stukjes gesneden shiitake aan toe.
 3. Giet er het zeewier met het weekwater bij en laat even pruttelen tot alle aroma’s vrijkomen.
 4. Voeg daar nu een in stukjes gesneden witte vis aan toe (Pascale vernoemt tong, roodbaars en koolvis), laat 3 tot 4 minuten mee pruttelen tot de vis gaar is en…
 5. Puur genieten!

Onderstaand recept zit een beetje tussen het recept van Jeroen en Pascale wegens geen visbouillon en geen extreem sterke smaakmakers:

 • Pascale brengt de smaak van de zee in de soep via het zeewier. Wegens klassieke soepgroenten (dus minder uitgesproken smaken dan shiitake en zeewier), gaan wij de vis iets langer laten koken dan Pascale.
 • Jeroen vertrekt van een visbouillon, wij gebruiken water. Dus met de iets langere kooktijd van onze vis in de pot, zorgen we ervoor dat er toch smaak uit de vis in de soep getrokken wordt.

Smakelijk!

3 Makkelijke Recepten om Lekkere Vissoep te maken
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Kies uit deze 3 recepten om vissoep te maken: klassiek, genieten met Jeroen Meus of Pascale Naessens' eenvoudig, bijzonder lekker en onweerstaanbaar gezond recept.
Website:
Soort recept: Soep
Cuisine: Klassiek, makkelijke recepten, glutenvrij, lactosevrij
Serves: 4
Ingrediënten
 • 1 eetlepel olie om te bakken
 • 1 grote aardappel
 • 1 ui
 • 1 dikke wortel
 • 500 kilogram kabeljauw of andere witte vis
 • water (of visbouillon)
 • naar smaak (1/2 tot ¾) afgestreken theelepel komijnpoeder
 • naar smaak: vers geperst citroensap (van ½ kleine citroen)
 • naar wens: 2 eetlepels verse tuinkruiden naar wens (bijvoorbeeld peterselieblaadjes en dilleblaadjes)
 • zeezout
voor de garnering: meer verse, groene tuinkruiden
  Bereiding
  1. Schil de aardappel en snijd met de wortel en sjalot klein genoeg om makkelijk uit te lepelen met een lepel.
  2. Verwarm olie in een pan en bak er de fijngesneden soepgroenten in aan: voeg indien de pan te droog aanvoelt wat meer olie toe. Hoe langer je je soepgroenten laat bruinen, hoe meer smaak je in je soep zal koken. Hoe minder lang je je soepgroenten stooft, hoe meer de vissmaak zal overheersen.
  3. Snijd ondertussen de tuinkruiden fijn en pers wat citroensap.
  4. Neem een soeppot, leg er de stukken vis in en overgiet met koud water tot alle vis onder staat. Breng aan de kook en schuim indien nodig af.
  5. Giet er de gestoofde soepgroenten bij, strooi er wat zeezout en komijnpoeder over, zorg dat alles onder water staat, breng aan de kook en laat een kwartiertje pruttelen.
  6. Proef en voeg indien nodig meer komijnpoeder en zeezout toe. Voeg de verse tuinkruiden en wat citroensap toe en laat je vissoep nog 5 minuten verder pruttelen alvorens te serveren.
  7. Garneer met verse tuinkruiden en een schijfje citroen.

   

  Leave a Comment

  Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!: