Goedkoop en Makkelijk: Kabeljauw uit de Oven

Dit makkelijk gebakken kabeljauw recept uit de oven zal je doen genieten van een perfect vullende, lichte maaltijd boordevol smaak en goed voor de lijn!

Wie een koopje wil doen, die moet gewoon goed moet uitkijken wanneer je een stuk kabeljauw koopt. De smaak is ideaal van juni tot oktober en soms vind je de goedkoopste filets in november en December genieten bij het haardvuur)… Altijd uitkijken wat in reclame staat bij je visboer of in je supermarkt.

Kabeljauw uit de oven

Waarmee kan je kabeljauw (goedkoper) vervangen?

Kabeljauw Pascale Naessens
Het Beste en Makkelijkste recept van Pascale Naessens: kabeljauw in de oven!

Ben je op zoek naar verse, goedkope kabeljauw, kijk dan gelijk ook even naar de prijs van de schelvis en de koolvis. Beide vissen komen uit dezelfde familie als de kabeljauw en zijn wat smaak en prijs betreft best vergelijkbaar.

Andere mogelijke substituten voor kabeljauw zijn:

 • jammer genoeg nog duurdere zeeduivel of de in vergelijking meer goedkopere zeewolf,
 • pieterman,
 • roodbaars of nijlbaars,
 • tarbot,
 • wijting,
 • griet,
 • tilapia of de nog goedkopere meerval.

Waarom is kabeljauw zo duur?

Zalm Pascale Naessens
Kies uit 1 van deze 5 zalm recepten van Pascale Naessens zodat je gegarandeerd zal genieten van makkelijk te maken, overheerlijke en onweerstaanbaar gezond eten.

Wie in België woont, heeft te maken met een kleinere aanvoer dan gewoonlijk. Belgische vissersboten moeten vissen in Noordelijke vaarwaters, en gaan zo al snel makkelijker hun vangst verkopen op de dichterbij gelegen Nederlandse Veiling.

Het weer speelt ook steeds mee: hoe minder gunstig het weer, hoe minder boter zullen uitvaren, hoe kleiner het aanbod en alzo hoe hoger de prijs, bij aanhoudend slecht weer en kleine aanvoer kan de prijs van kabeljauw al snel verdubbelen, zoals dat het geval was in het begin van 2017 wanneer 1 kilo kabeljauw voor 40 euro werd aangeboden.

Maar de grootste boosdoeners zijn de overheden die nog steeds geen deftige stop zetten op de overbevissing. In Amerika en Canada heeft dit al gezorgd voor een volledige ban op het vissen van kabeljauw. Wanneer de Europese overheden niet drastisch zullen ingrijpen, zal kabeljauw gewoon onbetaalbaar worden wegens met uitsterven bedreigd. Onderzoekers in Wageningen zeggen dan weer dat het kabeljauwbestand dit jaar (2017) goed onder controle is.

Verder is de aanvoer het grootst in de tweede helft van het jaar, dus houdt vooral dan de prijzen in de gaten. Smakelijk verder!

Goedkoop en Makkelijk: Kabeljauw uit de Oven
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Dit makkelijk gebakken kabeljauw recept uit de oven zal je doen genieten van een perfect vullende, lichte maaltijd boordevol smaak en goed voor de lijn!
Website:
Soort recept: Makkelijke recepten, Oven Recepten
Cuisine: Klassiek, Glutenvrij, Paleo, Koolhydraatarm, De Voedselzandloper
Serves: 4
Ingrediënten
 • 1 kabeljauwfilet per persoon (4 dus voor dit recept voor 4 personen) of visfilets van andere vis (zie lijstje van vissen hierboven, waarmee je kabeljauw kan vervangen, uiteraard baktijd
 • aanpassen aan de dikte van de visfilets)
 • 1 tot 2 eetlepels citroensap
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 4 knoflookteentjes, merg verwijderd
 • ½ theelepel tijm
 • zeezout, peper en paprika naar smaak en wens
Bereiding
 1. Verwarm je oven voor op 200 graden.
 2. Besprenkel de kabeljauwfilets met vers geperst citroensap.
 3. Meng de olijfolie met geplette of geraspte knoflook, zeezout, peper, paprika en tijm. Roer goed door elkaar en borstel langs beide kanten over de visfilets.
 4. Bak gaar in de oven: tot het vlees makkelijk van de vis loskomt (een 15 tot 20 minuten): bestrijk of bedruip de filets indien gewenst zo nu en dan met de olie en het braadvocht.
 5. Serveer je kabeljauw direct uit de oven met op tafel schijfjes citroen, zeezout, peper en paprika.

 

Leave a Comment

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!: