Kies uit 1 van deze 5 zalm recepten van Pascale Naessens zodat je gegarandeerd zal genieten van makkelijk te maken, overheerlijke en onweerstaanbaar gezond eten.
Verder een woordje uitleg over waarom je niet kiest voor gekweekte zalm maar wel voor wilde zalm, zodat je echt gezond of zoals pascale het beter verwoord “Puur” zal genieten.
Pascale Naessens’ gezonde recepten
Je zal al gemerkt hebben dat ik een liefhebber ben van Pascale Naessens… haar recepten uiteraard. Maar sterker nog: van de 4 bekendste TV chefs in België is zij de enige met een uitgesproken visie op gezondheid, afslanken en leven. Wat uiteraard zorgt voor haters… Maar wie houdt van:
- uiterst makkelijke recepten
- met uitgesproken veel smaak
- die ook nog eens onweerstaanbaar gezond voor je zijn,
… die kan ik de kookboeken van Pascale Naessens alleen maar aanraden.
Trouwens, wat is er te haten aan iemand zoals Pascale Naessens, die het beste voor je wil en er openlijk voor streeft dat we met zijn allen weer gezonder gaan eten in plaats van de troep blijven slikken uit de voedingsindustrie?
Dus: wat is er fout met genieten van puur en gezond eten? Niets toch? Doe zo verder Pascale want:
Jeroen Meus is dan wel de populairste TV chef, die ook wel eens streekproducten in de kijker stelt: elk recept is dagelijkse kost, zonder meer. Niet dat het meer moet zijn, want hij is niet voor niets de meest populaire TV chef in Vlaanderen.
- Sofie Dumont heeft dan wel een “gezonde rubriek” op donderdag in haar kookprogramma “De Keuken van Sofie”, maar ik heb nooit echt begrepen hoe ze gezondheid invult (kan ook aan mij liggen 🙂 … In den beginne was dat vetarm koken zonder zout… zonder andere smaken toe te voegen: dat kan dan wel gezond zijn, maar mist het genieten dat je in de recepten van Pascale wel terugvindt.
- Piet Huysentruyt: Na zijn trombose is de man gezonder gaan leven volgens De Voedselzandloper. Er zou een programma opgenomen zijn dat De Voedselzandloper in de kijker ging stellen, maar heb dat nooit op TV zien verschijnen. Hij heeft nu zijn kookprogramma op Vier, waar je vooral zal merken dat hij meer vezels in zijn gerechten verwerkt en recepten kookt die duidelijk gezonder zijn dan voor zijn trombose. De filosofie achter zijn nieuwe levensstijl wordt echter niet zo sterk verwoord zoals Pascale dat doet. Geen woorden maar daden, moet Piet gedacht hebben 🙂 Trouwens na zijn trombose is Piet het rustiger aan gaan doen en heeft terug de liefde en passie voor het koken opgenomen in zijn Franse optrekje. Dus net zoals Pascale ook de nadruk op “Genieten”: niet alleen genieten van je gezond eten, maar ook van je hobby en/of passie!
Hoe gezond is vis, hoe gezond is zalm?
Jammer genoeg is het dezer dagen lastig om goede, wilde zalm op de kop te tikken. Net zoals de bij kabeljauw, heeft overbevissing het zalmbestand terdege omlaag gehaald.
Zalm is van nature een vettige vis, en een goede bron van omega 3, net zoals ook omega 3 uit andere vette vissen zoals haring en sardines . Pascale verduidelijkt even dat zalm de omega 3 dan weer haalt uit het plankton in de zee. Net zoals wilde planteneters op het land die veel groen eten, hun omega 3 halen uit de wilde planten.
Dus: eet de zalm geen plankton, dan is je zalm ook niet zo rijk aan gezonde omega 3 vetzuren. En je kan hieruit verder afleiden: de kwaliteit van een gekweekte zalm die geen plankton gevoederd krijgt, ligt dus heel anders dan de wilde zalm…
Pascale durft alvast te verwoorden dat we zalm foutief kweken. Toch wel bewonderenswaardig dat een bekende TV chef verwoordt dat het met de voedingsindustrie niet overal even goed zit, en bij zalm loopt het niet 1 maar 2 keer fout:
- Gekweekte zalm eet meel… iets wat hij van nature niet eet. Waardoor hij behalve omega 3 vetzuren ook omega 6 vetzuren gaat aanmaken. Niet gezond dus, noch voor de zalm en uiteindelijk ook niet voor onszelf.
- Het wordt echter nog erger: de gekweekte zalm zit gevangen in netten en maakt zijn typische roze kleur niet meer aan. Niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook een gezond antioxidant. Om de zalm toch roze te kleuren, wordt daarom een chemische kleurstof mee onder het meel gemengd…
Dus 3 besluiten:
- gekweekte vis lijkt gezond maar is het niet
- we moeten dringend iets doen aan het natuurlijk visbestand, zodat er genoeg gezond voedsel voorhanden blijft voor ons, onze kinderen en kleinkinderen.
- eet niet gekweekte vis zodat je gezonde omega 3 vetzuren zal eten: je bent bijvoorbeeld zeker dat makreel en sardines nog steeds nergens gekweekt worden.
Wat wilde vis betreft, toch ook even waarschuwen voor kwikvergiftiging en alle mogelijke gevolgen daarvan voor je zenuwstelsel en je hersenen. Via de afval komt kwik in de zee terecht. Kwik wordt gegeten door plankton, plankton wordt gegeten door vis en garnalen en deze worden dan gegeten door grotere vissen. Hoe hoger in die voedselpyramide, hoe meer kwik in de vis. Dus om zo weinig mogelijk kwik te consumeren, kies je voor wilde, plaktonetende vis zoals alweer sardines, maar ook tong en forel. En doe je gebruikte batterijen naar de ophaaldienst, zodat je geen zware metalen mee in zee – en dan weer in de vissen die je eet – dumpt.
1. Verse zalm: aperitiefhapje met pijnboompitten van Pascale Naessens
Pascale eet haar zalm het liefst rauw ofwel zachtjes geroosterd in de oven onder de gril. Als aperitiefhapje stukjes rauwe zalm met daarover bijvoorbeeld pijnboompitten tapenade van gegrilde pijnboompitten, wat balsamico, olijfolie peper en zout erbij. Verder laat ze de zalm graag heel langzaam garen onder de gril in de oven met wat tijm en olijfolie erover, zodat de vis precies een tijmkorstje krijgt. Daarbij groentetjes: onweerstaanbaar lekker!
Dus: met heel weinig ingredienten (zalm en groenten) heel veel verschillende smaken en structuren brengen, zodat je geniet van een maaltijd vol afwisseling, zie de recepten hieronder:
- Pijnboompitten roosteren doe je best gewoon in 1 laag op een bakplaat bedekt met aluminiumfolie. In de pan kan ook, maar wanneer je vergeet te roeren, zullen sommige pijnboompitjes maar langs 1 kant bruin (tot te zwart verbrandt) roosteren en langs de andere kant wit blijven
- Plet de pijnboompitten grof in een vijzel. Giet er een flinke scheut olijfolie en balsamico azijn bij onder het motto: goede producten = goed resultaat. Hoe langer een balsamico gerijpt heeft, hoe beter de kwaliteit. Olijfolie kies je dan weer van eerste, koude persing. Werk naar smaak: een 2tal eetlepels olijfolie + 1 eetlepel balsamico azijn voor 1 handvol pijnboompitten.
- Snijd de zalm in stukjes (voor aperitiefhapjes en voorgerechten is 100 gram per persoon ruimschoots voldoende, voor een hoofdgerecht reken je 150 tot 200 gram vis per persoon). Overstrooi met Fleur de Sel en wat peper, giet er de saus over en serveer.
Zalm in de oven
Zalm kan je rauw eten, dus je laat hem in de oven garen zolang je wil: een 10 tot 15 minuten is een goede vuistregel, maar vraag je vishandelaar om raad.
2. Zalm in een tijmkorstje uit de oven:
- Wat de gegrilde zalm met tijm betreft neem je 1 zalmfilet per persoon. Kruid met flink wat tijm (zoals Pascale al aangeeft: we gaan een tijmkorstje maken) en wat peper en zout. Zet apart in de ijskast voor later.
- Maak ook al een saus door in een vuurvaste kom een handvol kerstomaten en een handvol van de lekkerste olijven 1/3de onder te zetten in een mengsel van half olijfolie en half balsamico azijn.
- Laat de kerstomaten met de olijven 25 minuten garen in een oven op 180 graden. Na 15 minuten zet je de zalm bij in de oven zodat deze mee 10 minuten zal roosteren.
- Serveer de geroosterde zalm naast de uiterst makkelijk en zoals altijd superlekkere tomatensaus.
- Het ganse recept met mooie foto’s kan je lezen in Pascale Naessens : Mijn Pure Keuken 2, Volop Genieten en Toch Slank.
3. Meer zalm uit de oven: zelfde ingrediënten, anders klaargemaakt
Een variant op recept 2 is:
- De olijven te mixen met olijfolie en bijvoorbeeld wat pijnboompitten of noten (2 keer zoveel olijfolie als noten of pitten). Bestrijk hiermee je zalmstukken.
- De kerstomaten meng je met wat peper, zout, tijm en olijfolie.
- Opnieuw eerst de tomaten in de oven en na een kwartiertje je zalm er 10 minuten bij.
Zoals Pascale al eerder aanhaalde: zelfde ingrediënten, kompleet andere smaken en structuur, maar altijd lekker, makkelijk en gezond.
4. Zalm met courgette uit de oven
- Een variatie op de groente is een courgette in dunne plakjes snijden.
- Elk plakje inborstelen met een sausje gemaakt uit 1 eetlepel citroensap mengen met 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel sesamzaadjes en 3 eetlepels olijfolie.
- Plakjes prollen, in een ovenschaal zetten, verder beborstelen met het sausje, half uurtje in de oven en klaar.
- 15 tot 10 minuten op het einde zet je er je zalmstukken bij zodat je alles tegelijk kan serveren.
5. Spinazie met zalm: pikant recept uit de oven
Pascale is duidelijk de koningin van makkelijke recepten met de leukste combinaties. Deze keer maakt ze voor de zalm een sausje door in een vijzel een pasta te maken van enkele knoflookteentjes (een natuurlijke emulgator) met peper, zout, een theelepel Marokkaanse harissa (een pikante pasta van rode chili’s, paprika’s en olijfolie) en een flinke scheut olijfolie. Wrijf er 2 zalmstukken mee in en laat met enkele schijfjes limoen en tomaat erbij 20 minuten garen in de oven.
Snijd per persoon 150 gram spinazieblaadjes fijn, roer er olijfolie, muskaatnoot, peper en zout door en zet de laatste 10 minuten van het garen van de zalm mee in de oven.
Maak je keuze uit bovenstaande 5 zalm recepten van Pascale naessens en… eet smakelijk!
- 1 moot zalm van 150 tot 200 gram
- genoeg gedroogde tijm om de moot zalm te bedekken
- olijfolie
- zeezout en peper van de molen
- evenveel (enkele) rijpe kerstomaten als olijven die je zelf het lekkerst vindt (dus eerst proeven)
- goede balsamico azijn
- goede olijfolie
- Oven voorverwarmen op 180 graden.
- Doe olijven en tomaten in een ovenschoteltje en zet voor een derde onder in een sausje van olijfolie en balsamico.
- Laat de olijven en tomaten een 25tal minuten garen in de oven.
- Kruid de moot zalm met zeezout, peper van de molen en flink wat gedroogde tijm. Laat je zalm de laatste 7 tot 15 minuten mee roosteren met de tomaten in je oven: na 7 minuten zal je zalm binnenin nog wat rauw zijn, na een kwartiertje zal de ganse moot gegaard zijn.
Â