3 makkelijke forel in de oven recepten van Pascale Naessens

Ga gegarandeerd genieten van forel in de oven met 1 van deze 3 recepten van Pascale Naessens, zodat je in minder dan een half uur met weinig werk noch afwas zal wegdromen in de Ardennen…

We zijn net terug van onze reis naar Tasmanië, Australië, waar we zoals altijd op reis eten wat er plaatselijk voorhanden is. Tasmanie is een eiland met flink wat rivieren en meren, dus forel, andere vis, mosselen (supergroot in vergelijking met de Zeeuwse mosselen die klaargemaakt worden aan de Belgische kust), oesters en St Jakobsschelpen (coquilles st jacques) waren op elk menu wel ergens terug te vinden (de St Jakobsschelpen meestal in hartige taartjes. Straks meer daarover, maar we blijven in vakantiestemming…

Forel in de oven

Wilde forel, gekweekte forel, bio forel

Zalm Pascale Naessens
Kies uit 1 van deze 5 zalm recepten van Pascale Naessens zodat je gegarandeerd zal genieten van makkelijk te maken, overheerlijke en onweerstaanbaar gezond eten.

We blijven in vakantiestemming, maar zoeken het dichter bij huis in de Belgische Ardennen. In “Puur Genieten” van Pascale Naessens lezen we haar mooi vakantieverhaal (dat je best zelf in haar kookboek leest, want Pascale legt het gewoon sfeervoller uit dan ik en het wordt ook allemaal nog eens professioneel romantisch gefotografeerd…).

We herhalen… : Pascale is op vakantie en slaagt erin om in de Ardennen echte, wilde – zij het kleine – forel klaar te maken op de bbq. Makkelijker bereiden kan niet en de smaak is heerlijk, gewoon omdat het een wilde vis is, dus boordevol echte smaak zoals je dat van een forelletje verwacht.

Waar het moeilijk wordt, is zulk een wilde vis nog tegen te komen hier in België. Op vakantie in Noorwegen (het land van de stokvis), zal je er makkelijker in slagen wilde forel te eten. Zo ook in Tasmanie, Australië. Maar laat je niet vangen: ook in Noorwegen en in Tasmanie wordt trout en zalm op industriële schaal gekweekt. Jammer, want zulk een vis wordt vetgemest met …

Kabeljauw Pascale Naessens
Het Beste en Makkelijkste recept van Pascale Naessens: kabeljauw in de oven!

Met … wel ja: volgens Pascale weet je het gewoon niet, maar de vissen krijgen alvast niet het natuurlijke voedsel dat de forel in de rivieren en meren zou eten (kreeftjes, garnalen… alles wat maar eetbaar is). En dat verschil proef je. Of correct gezegd: je proeft het niet, want de industrieel gekweekte vis heeft nauwelijks smaak in vergelijking met een gevangen exemplaar.

Nu moeten we hier wel Pascale even wat nuanceren. Uiteraard is een wildsmaak nooit te evenaren: vergelijk kwartel met plofkip uit de supermarkt… Maar zoals bij elk gekweekt voedsel, moet je onderscheid maken tussen industrieel gekweekt en puur biologisch gekweekt.

Industrieel gekweekt vlees en vis, is wel degelijk zoals Pascale aangeeft: je weet niet echte wat je eet, de smaak is ver te zoeken en de roze kleur van dit soort gekweekte forel wordt aan het kweekvoedsel toegevoegd ( E-161-j is het exacte e-nummer).

Bio is echter een stuk beter (vergelijk kwartel met bio-losloop scharrelkip met plofkip) en wie me niet gelooft… Nu we het toch over reizen en vakantie hebben: ga eens op vakantie in de Ardèche in Frankrijk. En koop daar een 3 tot 4 kg verse bio-forel uit het meer van Villefort. Gewoon eenvoudig klaarmaken als Truite Meunière oftewel forel in echte boter gebakken in de pan. Oftewel gaan proeven aldaar in het 1 Michelin ster ‘Likoké‘ restaurant van Piet Huysentruyt (in Les Vans, een 30 tal km weg van het eerder vermelde bio-forellenmeer). Gewoon al klassiek met boter gebakken in de pan zal je een forel proeven die lijkt op zalm, veel beter is dan zalm en werkelijk top smaakt!

Forel klaarmaken in de oven zoals Pascale Naessens dat doet

De vis klaarmaken is uiterst makkelijk, zoals je in volgende 3 recepten van Pascale Naessens kan merken: voor een klein forelletje, is grillen op een rooster in de oven of op de bbq de boodschap! Gaar er snel wat extra groenten bij (in een pan of nog makkelijker: mee in de oven in een ovenschotel naast de gegrilde visjes) en je zal met weinig werk en veel smaak lekker gezond serveren.

1. Forel op de BBQ

Vissoep maken
Kies uit deze 3 recepten om vissoep te maken: klassiek, genieten met Jeroen Meus of Pascale Naessens’ eenvoudig, bijzonder lekker en onweerstaanbaar gezond recept.
 • Steek in elke kleine, gekuiste forel ( 1 per persoon) 2 takjes rozemarijn, kruid de vis met peper en zout, bestrijk met olijfolie en laat 1 tot 2 kwartier grillen op de bbq.
 • Stoof ondertussen champignons met lenteuitjes, peper, zout en tijm tot een sausje.
 • Breng verder alles op smaak met vers geperst citroensap en garneer met schijfjes citroen.

2. Forel met groenten in de oven

Opnieuw uiterst makkelijk: op een gril gaar je de forel, daarnaast in een ovenschotel gaar je groenten en voilà: je bent lekker, makkelijk en gezond aan het eten in minder dan 30 minuten. Belangrijk is dat je je groenten niet laat uitdrogen: dus flink wat olijfolie en balsamico azijn gebruiken. Wat groenten betreft kies je uit groenten die ongeveer even snel garen zoals dunne prinsessenboontjes, groene asperges … Pascale’s recept gaat als volgt met dunne, groene asperges:

 • Bestrijk forel met olijfolie, peper en zout en leg op een gril.
 • Pascale kiest groenten die even veel tijd nodig hebben om te garen: groene asperges geschikt in een ovenschotel, overgoten met flink wat olijfolie en balsamico azijn (flink wat, want je groenten garen in het “vocht” van de olijfolie en de balsamico), gekruid met peper en zout en als laatste indien voorhanden wat pijnboompitten erover gestrooid.
 • Alles een 20 tal minuten laten garen in de oven op 180 graden en … gegarandeerd genieten.

3. Gerookte forel uit de oven

Dit recept maakte Pascale met gerookte paling, maar het smaakt evenzeer lekker met gerookte forel of gerookte makreel: elke gerookte riviervis kan je hier in het recept gebruiken. Bereiding zoals vorig recept: groenten in een ovenschotel, daarnaast de forel op een rooster. Gerookte forel is echter reeds gegaard, en gaat daarom gewoon even mee de oven in om op te warmen en wat krokanter te bereiden: makkelijk en zoals altijd lekker:

 • Dikke preistengels in stukken van 10 cm snijden. Elk stuk in de lengte 3 keer halveren (in de helft, dan even draaien en opnieuw halveren en dan nog even draaien en opnieuw halveren). Bedoeling is dat je dunne, lange reepjes prei overhoud. Maak ze los en schik ze allemaal wel in dezelfde richting op een ovenschotel, overgiet met flink wat olijfolie en balsamico azijn (of wanneer we azijn te zuur vinden: droge witte wijn gaat ook, al doet Pascale dat niet). Kruid met peper, je beste zout en tijm en meng met je handen alles goed door elkaar. Dek af met aluminiumfolie en laat een 20tal minuten garen in een oven van 180 graden.
 • De laatste minuten leg je de gerookte forel mee op de gril en laat zo wat warm en krokant grillen.

Vind hieronder het basisrecept om elke vis te grillen:

3 makkelijke forel in de oven recepten van Pascale Naessens
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Ga gegarandeerd genieten van forel in de oven met 1 van deze 3 recepten van Pascale Naessens, zodat je in minder dan een half uur met weinig werk noch afwas zal wegdromen in de Ardennen...
Website:
Soort recept: Vis
Cuisine: Koolhydraatarm, Klassiek
Serves: 4
Ingrediënten
 • 150-200 gram forel per persoon (of haring, paling in moten gesneden van 7 tot 8 cm), makreel, wijting...)
 • olie
 • kruiden
Bereiding
 1. Forel schoonmaken, wassen en goed afdrogen.
 2. Maak een rooster goed warm en wrijf lichtjes in met olie.
 3. Bij dikke vis: enige insneden maken om het gaar bakken te versnellen.
 4. De forel lichtjes met olie bestrijken, kruiden indien gewenst en op het rooster leggen.
 5. Gaar roosteren (liefst op een houtskool of gas bbq) en dikwijls omdraaien. Smakelijk!

 

Leave a Comment

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!: