7x Mosselen natuur recepten van Jeroen Meus, Piet… : Gegarandeerd Goedkoop, makkelijk en lekker

BUDGET, snel en makkelijk klaar te maken klassieker: mosselen natuur van Jeroen Meus met friet of krokant brood zodat je lekker de mosselbouillon kan opsoppen.

Met tips hoe te variëren op de klassieke ingrediënten en wanneer je de beste mosselen koopt. Natuur is klassiek met soepgroenten zonder witte wijn.

Mosselen natuur Jeroen Meus

Mosselen natuur van Jeroen Meus, Piet Huysentruyt, Sofie Dumont, Grootmoeder en Ons Kookboek van het KVLV

Marokkaanse vissoep
BUDGET! Maak deze Marokkaanse vissoep met mosselen uit de diepvries, zodat je het ganse jaar door en zeker op een koude vriesdag als vandaag zal genieten van een warme kom vullende soep.

Laten we hieronder de 3 klassieke TV chefs even hun recepten om mosselen klaar te maken vergelijken.

Maar eerst even vertellen dat mosselen natuur een Normandische bereiding is, en wie Normandië zegt, die zegt Calvados en cider. Inderdaad wordt voor het klassieke Normandische Moules Marinières recept cider gebruikt als “stoomvocht”. Grootmoeder stoofde ui in flink wat boter en gebruikte dan weer gewoon makkelijk
voorhanden azijn. Ons Kookboek van het KVLV doet gewoon soepgroenten in een pot met een scheutje azijn alvorens de mosselen hierin te koken…

Laten we alle klassieke recepten om mosselen te koken even op een rijtje zetten!

1. Grootmoeders recept om mosselen klaar te maken

 1. Vissoep maken
  Kies uit deze 3 recepten om vissoep te maken: klassiek, genieten met Jeroen Meus of Pascale Naessens’ eenvoudig, bijzonder lekker en onweerstaanbaar gezond recept.

  Stoof een fijngesneden ajuin in boter: gebruik 50 gram boter per 200 mosselen.

 2. Voeg de mosselen toe met peper, een zeer klein snuifje zout (de mosselen bevatten immers flink wat zout zeewater) en 100 ml azijn en hierin de mosselen gaar koken. Zo nu en dan opschudden. De mosselen zijn gaar wanneer ze goed open zijn.
 3. Schik de mosselen op een dienblad, overgiet met het kookvocht (dat je nog kan binden met bloem of nog makkelijker: laat vooraf al een snede brood mee koken de mosselen), strooi er fijngehakte peterselie over en serveer met boterhammen of frieten!

2. Mosselen koken volgens Ons Kookboek van het KVLV

 1. Neem een grote pot en leg er enkele grof gesneden uien in, wat selder en wat peterselie.
 2. Leg hierop de mosselen, strooi er wat zout over, giet er desgewenst een scheutje azijn over, zet een deksel op de pot en kook de mosselen op een zacht vuurtje gaar tot ze opengaan.
 3. Maak een dipsaus door 2 eetlepels olie te mengen met 2 eetlepels azijn, 1 koffielepel mosterd, peper, zout, een fijngesneden sjalotje en 3 eetlepels van het kookvocht van de mosselen en serveer met brood of frieten.

3. Mossel friet recept van Sofie Dumont

Ga gegarandeerd genieten van forel in de oven met 1 van deze 3 recepten van Pascale Naessens, zodat je in minder dan een half uur met weinig werk noch afwas zal wegdromen in de Ardennen…

Nog meer soepgroenten: bijna evenveel groenten als mosselen! Sofie hoeft dus niet te wachten op de groentenaanraders zoals Sandra Bekkari of Pascale Naessens: ook Sofie heeft graag veel groenten bij haar mosselen!

Bovendien voegt Sofie er wortelen bij: een ietwat zoete smaak erbij. En als laatste: lavaskruid, een zeer oud kruid dat 10 keer straffer smaakt dan selder!

Uiteraard kan je 1001 mossel recepten vinden op het internet merkt Sofie op: ze geeft als tip mee

 • een variatie met look en paprika of
 • een beetje witte wijn tot zelfs pastis bij de soepgroenten doen.

Sofie is de enige chef die geen peper bij de mosselen doet. Mag uiteraard wel of misschien was ze het gewoon vergeten?

Bloemkoolsoep Sandra Bekkari
Ga gauw genieten van deze makkelijke bloemkoolsoep van Sandra Bekkari met garnalen in plaats van hazelnoten met tip hoe je snel bouillonblokjes vervangt.

Verder zijn “Moules Frites” (ze is en blijft Brussels) een echte Belgische klassieker, Sofie noemt het zelfs het Belgisch nationaal gerecht. Vermits mosselen snel klaar gemaakt zijn, begin je dus best met je frieten eerst voor te bereiden en voor te bakken. Sofie spoelt al het zetmeel van haar voorgesneden frieten zodat ze minder snel kleuren en je dus geen van buiten al bruingebakken frieten zal bakken die binnenin nog niet gaar zouden zijn. Voorbakken doet ze net zoals Jeroen Meus op 140 graden in ossevet, daar waar Piet Huysentruyt dat op 170 graden doet. Je frieten zijn perfect voorgebakken wanneer ze niet bruin gekleurd zijn maar je ze wel kan platdrukken (dus volledig gegaard zijn van binnen). Bak later je frietjes goudbruin af op 170 graden.

Moules frites recept van Sofie:

 • een klont echte hoeveboter
 • 1 kg mosselen per persoon
 • 2 grote ajuinen
 • 6 dunne wortels
 • 4 stengels selder
 • een takje maggikruid (lavas)
 • vers gehakte peterselie voor de garnering
 1. Haringsalade
  Haringsalade is ideaal voor wie ‘s avonds geen tijd heeft om te koken…

  Snijd de soepgroenten fijn. Zorg ervoor dat de wortelen fijner gesneden zijn dan de selder en de ui, zodat alle soepgroenten even snel garen.

 2. Doe een klont boter in een grote pot en begin er de ui in aan te stoven.
 3. Voeg daarna de wortelen en de selder toe en laat mee aanstoven.
 4. Roer er tenslotte de fijngesneden lavas door.
 5. Wanneer je uien mooi glazig zijn en je groeten zacht, dan is het tijd om de mosselen erbij te doen: zet het deksel op de pot en kook de mosselen gaar. Kijk even in de pot en roer door de soepgroenten wanneer de mosselen nog niet allemaal zouden geopend zijn.
 6. Overstrooi met fijngehakte peterselie.

2x mosselen natuur van Piet Huysentruyt

Brandade de morue
Ideaal aperitiefhapje: lekker, makkelijk en eenvoudig te maken broodbeleg dat je nooit in de winkel zal terugvinden: maak het zonder oven zodat je snel en goedkoop zal genieten van stokvis.

Piet is duidelijk een restaurantchef en laat je kiezen tussen een recept met fink wat witte wijn of met flink wat room.

 • echte boter
 • 1 kg mosselen per persoon
 • geen wortelen zoals Sofie, wel 2 uien en 2 selderstengels
 • peper, zeezout en uiteraard reclame voor Piet’s kruiden (toentertijd Cajun kruiden)
 • 400 ml witte wijn of voor de versie met room: 200 ml room en indien gewenst 50 ml witte wijn
 • flink wat peterselie
 1. Stoof de fijngehakte ui en selder aan in boter tot ze glazig zijn.
 2. Voeg daarbij de verse peterselie en de mosselen.

Voor de mosselen met wijn: schud je de mosselen op zodat de groenten boven liggen. Kruid met flink wat peper, overgiet met de 400 ml wijn, deksel op de pot en laat alles gaar stomen (4 tot 5 minuten). Kruid je mosselsoep verder af naar smaak en wens en serveer met brood.

Voor de mosselen met roomsaus: laat de mosselen 2 minuten mee stoven zonder deksel. Zet dan een deksel op de pot en kook 2 minuten verder. Voeg dan de room toe en laat 2 tot 3 minuten verder koken tot de mosselen gaar zijn. Giet het kookvocht af en laat in een sauspot verder indikken naar wens en voeg naar smaak wat witte wijn toe. Kruiden naar smaak en wens en serveren met brood.

6. Tot slot: mosselen natuur van Jeroen Meus

Vis in papillot
2 recepten om vis in papillot te maken zonder afwas: beproefd klassiek recept of boordevol groenten door Sandra Bekkari: dus lekker aan tafel in 30 minuten.

Jeroen heeft al eens gezegd dat hij veel inspiratie haalt uit Ons Kookboek van het KVLV en benadrukt hier dat hij afwijkt van dat basisrecept (zie hierboven) en de soepgroenten wel degelijk eerst even aanstooft in boter.

Bekijk je mosselen of er geen baard aanhangt (die je er dan gewoon aftrekt) en of er geen schaaldiertjes op groeien (die schuur je er dan snel af met de scherpe kant van een andere mossel).

7. Uiteraard flink wat EXTRA mossel recepten variaties van Jeroen Meus met combinaties zoals:

 • sjalot, look, selder en venkel als soepgroenten
 • met extra tijm en laurier bij de soepgroenten
 • met chorizo bij de soepgroenten en witte wijn om de mosselen te stomen
 • fijngesneden pancetta bij de ui en look aanstoven met verse rozemarijn en verse tijm. Daarover mosselen en direct daarover fijngesneden kerstomaten, olijven, kappertjes, passata en witte wijn, kruiden met flink wat peper en de mosselen onder deksel zo klaarmaken
 • gebruik olijfolie in plaats van boter
 • gebruik sjalot in plaats van ui
 • gebruik witbier in plaats van witte wijn
 • overstrooi na het koken met gremolata in plaats van gewoon fijngehakte peterselie

Verder is onderstaand recept een klassieker, dus als je gelijkenissen vindt met andere recepten van de andere chefs of… van jezelf, weet dan dat je het klassieke mossel recept al goed kende: het staat mooi uitgeschreven hieronder maar eerst nog even dit:

Wanneer de beste mosselen kopen?

Stokvis
Hoe wordt stokvis gemaakt en hoe maak je het klaar? Waar kan je het kopen en hoeveel heb je nodig? Ontdek alles over stokvis!

Het fabeltje dat je alleen mosselen mag eten in de maanden met een R erin is ook een klassieker maar niet meer van deze tijd. Vroeger werden de mosselen aangevoerd in gewone vrachtwagens zonder koeling. Dat maakte dus dat in de koude wintermaanden je mosselen makkelijk vers bleven tijdens het vervoer.

Tegenwoordig moeten de mosselen echter verplicht in koelwagens vervoerd worden, wat dan weer maakt dat je ze het ganse jaar door makkelijk kan vervoeren.

Toch ga je best geen Zeeuwse mosselen kopen in mei en begin juni: vanaf de tweede helft van april tot juli gaande Zeeuwse mosselen zich voortplanten en laat je ze dus best doen. De Zeeuwse mosselen in de hangcultuur zijn dikwijls reeds in juni weer te koop. Wie in me toch verse mosselen wil kopen, die heeft geluk want tijdens deze periode worden verse mosselen ingevoerd uit Denemarken en Ierland.

En wie toch de spreuk met de R niet wil verliezen, die veranderd maand door seizoen dus: je kan verse Zeeuwse mosselen kopen in de seizoenen met een R of anders gezegd: zeker in de zomer, herfst en winter.

Kabeljauw uit de oven
Dit makkelijk gebakken kabeljauw recept uit de oven zal je doen genieten van een perfect vullende, lichte maaltijd boordevol smaak en goed voor de lijn!

Wat prijs betreft zijn grote mosselen duurder dan kleine. Mosselen worden als volgt gemeten en verkocht van klein naar groot:

 • Extra: meer dan 70 mosselen per kg
 • Super: 60 – 69 mosselen per kg
 • Imperial: 53 – 59 mosselen per kg
 • Jumbo: 45 – 52 mosselen per kg
 • Goudmerk: 38 – 44 mosselen per kg, volgens Jeroen zijn dit de beste mosselen, het zijn alvast ook de duurste…

Smakelijk en Jeroen’s klassiek recept om mosselen te koken lees je hieronder, wie er zoals Piet Huysentruyt een roomsaus bij wil serveren, die giet na het koken van de mosselen het kookvocht door een vergiet, voegt er wat room en kerriepoeder aan toe, laat inkoken naar wens, pureer er nog wat echte boter door en je mosselroomsaus is serverensklaar. Lekker!!!

5.0 from 2 reviews
7x Mosselen natuur recepten van Jeroen Meus, Piet... : Gegarandeerd Goedkoop, makkelijk en lekker
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
BUDGET, snel en makkelijk klaar te maken klassieker: mosselen natuur van Jeroen Meus met friet of krokant brood zodat je lekker de mosselbouillon kan opsoppen.
Website:
Soort recept: Hoofdgerecht
Cuisine: Klassiek
Serves: 4
Ingrediënten
 • 1 flinke klont boter
 • 4 uien
 • 4 knoflookteentjes
 • 1 groene selder
 • 4 kg Goudmerk mosselen
 • een takje tijm en een blaadje laurier
 • versgemalen peper van de molen
 • 400 ml witte wijn (zelfde hoeveelheid als bij Piet Huysentruyt)
Bereiding
 1. Snijd de ui en groenten fijn, kneus de knoflook in de schil en stoof alles wat aan in de boter: de soepgroenten mogen nog wat knapperig zijn, dus je hoeft ze niet plat te stoven.
 2. Voeg hierop de mosselen, tijm en laurier, flink wat vers gemalen peper, giet er een flinke scheut witte wijn over, zet het deksel op de pot en laat gaar stomen.
 3. Schudt zo nu en dan de mosselen even op en neem de pot van het vuur wanneer alle mosselen open zijn: mosselen natuur met extra witte wijn van Jeroen Meus: klaar!

 

2 thoughts on “7x Mosselen natuur recepten van Jeroen Meus, Piet… : Gegarandeerd Goedkoop, makkelijk en lekker”

  • Ook lekker is een glaasje van een flesje niet bitter bier bij in de pot te doen, zoals niet bitter abdijbier of altijd lekker witbier.

   Mosselen Koken in Bier

   Mosselen Koken in Bier

   Lekker makkelijk recept om mosselen te koken in abdijbier, met een lekker snel sausje van het kookvocht zodat je snel en heerlijk kan smullen met brood of frietjes.

   Reply

Leave a Comment

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!: